Aktualni i bivši čelnici Velike Britanije i SAD-a opraštaju se od kraljice

08.09.2022.

22:45

Autor: V.G./Hina/HRT

Kraljica Elizabeta II.

Kraljica Elizabeta II.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Reuters

Aktualni i bivši čelnici Velike Britanije i Sjedinjenih Država oprostili su se u četvrtak od britanske kraljice Elizabete II. koja je umrla u dobi od 96 godina.

Nova britanska premijerka Liz Truss, koju je Elizabeta II. u utorak imenovala na čelo vlade, ocijenila je da je smrt kraljice veliki šok za naciju i svijet.

- Svi smo shrvani" viješću o kraljičinoj smrti koja je "veliki šok za naciju i svijet, izjavila je Truss, prenio je BBC.

Kraljicu je opisala kao "stijenu na kojoj je izgrađena moderna Britanija", istaknuvši da je "Britanija upravo zbog nje danas velika zemlja kakva je".

Truss je rekla da kraljica Elizabeta ostavlja za sobom "veliko nasljeđe".

Kazala je da joj je kraljica bila osobna inspiracija kao i mnogim Britancima.

- Njena odanost dužnosti primjer je svima nama.

- Danas kruna prelazi, kao što je činila više od tisuću godina, našem novom monarhu, našem novom poglavaru države, Njegovom Veličanstvu Kralju Karlu III., kazala je.

S kraljevom obitelji žalimo gubitak njegove majke i okupljamo se. Nudimo mu svoju odanost i predanost, baš kao što nam je njegova majka toliko dugo bila odana."

Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je da je kraljica Elizabeta II. povezivala zemlju više od ikoga i da je personificirala sve ono zbog čega su se ljudi ponosili time što su Britanci.

- Izgubili smo ne samo našeg monarha nego i majku naše nacije, osobu koja je više od ikoga povezivala zemlju, povezivala nas s našom boljom prirodom, personificirala sve zbog čega se ponosimo što smo Britanci, rekao je.

- Tugovat ćemo za njom. Nedostajat će nam. 

Boris Johson, prethodnik Liz Truss na mjestu šefa vlade, ocijenio je da je ovo najtužniji dan u povijesti zemlje.

- Ovo je najtužniji dan naše zemlje jer je ona imala jedinstvenu i jednostavnu moć da nas čini sretnima. Zato smo je voljeli. Zato tugujemo za Velikom Elizabetom, najdugovječnijim i po mnogočemu najboljim monarhom u našoj povijesti.

. Jedno od njezinih najvećih postignuća bilo je ne samo to što je modernizirala ustavnu monarhiju nego što je podarila i nasljednika prijestolja koji će dostojno slijediti njezino nasljeđe i čiji je smisao za dužnost u najboljoj tradiciji njegove majke i zemlje. Premda nas u grlu još steže zbog tuge, možemo s pouzdanjem izreći riječi koje se u ovoj zemlji nije čulo više od sedam desetljeća. Neka Bog čuva kralja.

Bivša premijerka Theresa May i bivši premijer John Major također su joj odali počast.

- Njezino Veličanstvo svjedočilo je golemim promjenama, prateći vješto vremena, ali uvijek pružajući stabilnost i povjerenje. Ona je bila naša konstanta kroz ovu veliku elizabetansku eru. Bila mi je čast služiti joj kao premijerka...U mislima i molitvama smo sada s njezinom obitelji. Neka Bog čuva kralja, rekla je May.

- Svi smo izgubili nekoga tko nam je bio jako drag i dok tugujemo, trebali bismo biti zahvalni što smo bili blagoslovljeni takvim primjerom dužnosti i liderstva toliko dugo godina, rekao je Major.

Sućut iz SAD-a

Američki predsjednik Joe Biden odao je kraljici Elizabeti II. počast kao "državnici neusporediva dostojanstva i čvrstine", istaknuvši da je ona bila "više od monarha". 

- Ona je bila utjelovljenje jedne epohe, prenosi AFP.


Elizabeta II. je "pridonijela tome da odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država budu 'posebni'", ocijenio je Biden, u priopćenju.

Dodao je da je "nestrpljiv nastaviti razvijati bliske prijateljske odnose s novim kraljem i kraljicom suprugom".

- Ona je bila prvi britanski monarh s kojim su muškarci i žene iz cijelog svijeta mogli uspostaviti osobni i neposredni odnos", ocijenio je Biden, dodajući da je "ona vladala s elegancijom, s nepokolebljivim osjećajem za dužnost i neusporedivom snagom primjera".

Biden (79) je podsjetio da je Elizabetu II. prvi put susreo 1982., a posljednji put sastali su se u lipnju 2021.

- Ona se solidarizirala sa Sjedinjenim Državama u našim najtežim trenucima nakon 11. rujna 2001., kada nas je podsjetila da je 'tuga cijena koju plaćamo zato što volimo', napisao je.

Za vrijeme vladavine Elizabete II. na vlasti u Sjedinjenim Državama izmijenilo se čak 14 predsjednika, a prvi je bio Harry Truman.

Bivši američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da je vladavinu kraljice Elizabete II. definirala "gracioznost, elegancija i nepokolebljiv smisao za dužnost".

- Imala je pažljivo uho, razmišljala je strateški i bila je izvorište važnih diplomatskih uspjeha", dodao je u priopćenju.

Kraljicu Elizabetu II. "izvanrednom ženom" koja nikad nije griješila nazvao je bivši američki predsjednik Donald Trump.

- Tko bi mogao nadmašiti ono što je ona činila? A ona je to činila toliko dugo, toliko dobro i nikada nije griješila, rekao je za GB News, prenosi Reuters.

George W. Bush, također jedan od bivših predsjednika, rekao je da mu je bila čast poznavati je.

- Bila je žena velikog intelekta, šarma i razboritosti.", rekao je.

Dodao je da je vješto vodila zemlju "kroz teške trenutke s povjerenjem u svoj narod i vizijom u bolju budućnost".

- Naš svijet imao je koristi od njezine postojanosti i odlučnosti i zahvalni smo na desetljećima njezine službe kao monarha. Amerikanci osobito cijene njezino snažno i nepokolebljivo prijateljstvo, dodao je Bush.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton rekao je da je "u mislima i molitvama s kraljevskom obitelji i svim ljudima koje je Njezino Veličanstvo inspiriralo tijekom svoje cjeloživotne službe".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!