EU bi mogla zaustaviti i "Sjeverni tok 2", ako Rusija napadne Ukrajinu

28.01.2022.

00:19

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: John Thys/Maxim Shemetov / REUTERS

Postupak otvaranja plinovoda "Sjeverni tok 2" mogao bi privremeno biti zaustavljen u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, izjavila je u četvrtak predsjednica Komisije EU Ursula von der Leyen. Želim biti vrlo jasna: ništa nije nemoguće, sve su opcije otvorene, rekla je von der Leyen večeras za CNN, odgovarajući na pitanje o mogućem zaustavljanju procesa otvaranja plinovoda kojim bi se transportirao plin iz Rusije u Njemačku.

Istovremeno se nastavlja diplomatska borba za ublažavanje krize koju je kreirala Rusija raspoređivanjem oko 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom.

- Komisija je odgovorna za izradu, oblikovanje i postrožavanje sankcija (prema Rusiji) - na financijskom polju, ekonomskom polju i tehnološkom području, izjavila je Von der Leyen.

Europska unija je najveći trgovinski partner Rusije s oko 40% robne razmjene, a ujedno je i najveći inozemni investitor sa 75% izravnih investicija na ruskom prostoru, istaknula je.

- Ti brojevi pokazuju da imamo jake adute i da bi moglo biti bolno za Rusiju, rekla je von der Leyen o mogućim potezima u slučaju ruskog napada na Ukrajinu te dodala da vrlo usko surađuje s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na strateškom partnerstvu po pitanju energetske sigurnosti.

Predsjednica Komisije nije željela iznositi detalje o paketu sankcija koje bi Europska unija mogla nametnuti Rusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!