08:05 / 23.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Biden putuje u Europu s novim sankcijama za Rusiju

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Tom Brenner / REUTERS

Predsjednik Joe Biden u srijedu odlazi u Bruxelles na razgovore s europskim čelnicima o ruskoj invaziji na Ukrajinu noseći planove za dodatne sankcije Moskvi za koje izvori kažu da uključuju i članove ruskog parlamenta.


Biden kreće iz Bijele kuće u 8.40 sati po Istočnom ljetnom vremenu (13.40 po srednjoeuropskom) na put koji uključuje razgovore u Bruxellesu s čelnicima NATO-a i Europe te posjet Varšavi radi konzultacija s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Dva izvora upoznata sa situacijom rekla su da Biden i njegov tim pripremaju planove za uvođenje sankcija članovima donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, kao odmazdu za rusku invaziju na Ukrajinu. Očekuje se da će sankcije biti objavljene u četvrtak.

Wall Street Journal navodi da bi sankcijama moglo biti obuhvaćeno 300 članova Dume.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da "nisu donesene konačne odluke o tome koga ćemo i koliko sankcionirati".

- Imat ćemo dodatne mjere sankcija koje ćemo objaviti u suradnji s našim saveznicima u četvrtak kada predsjednik bude imao priliku razgovarati s njima, rekao je dužnosnik.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je novinarima u utorak da će Biden u četvrtak sudjelovati na hitnom summitu NATO-a, sastati se s čelnicima G7 i obratiti se 27 čelnika Europske unije na sjednici Europskog vijeća.

- Biden će koordinirati sljedeću fazu vojne pomoći Ukrajini, rekao je Sullivan.

Osim nametanja novih sankcija Rusiji, Biden će surađivati s američkim saveznicima na pooštravanju postojećih sankcija, rekao je Sullivan.

Biden je rekao da neće ulaziti u izravan sukob s Rusijom. Međutim obećao je da će Sjedinjene Države braniti cijeli teritorij NATO-a te naredio da se na istočno krilo NATO-a pošalje više vojnika.

Tijekom posjeta Poljskoj, Biden će obići američke vojnike i sastati se sa stručnjacima uključenim u humanitarni odgovor za pomoć stotinama tisuća Ukrajinaca koji su pobjegli iz svoje zemlje i onima koji su ostali ondje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!