19:28 / 27.10.2021.

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/P.F./HRT

Bidenov izaslanik u Sarajevu: Hoće li se mijenjati izborni zakon?

Sarajevo

Sarajevo

Foto: HTV / HRT

Posebni izaslanik State Departmenta za izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, Mathew Palmer, nakon jučerašnjeg boravka u Zagrebu i razgovora s hrvatskim dužnosnicima, stigao je u BiH. Idućih dana s tamošnjim će političarima razgovarati o izbornoj reformi i izlasku zemlje iz najdublje političke krize od završetka rata.

Ostala su samo dva mjeseca da se situacija u Bosni i Hercegovini pomakne s mrtve točke, a dogovora nema, tvrdi sarajevski novinar i analitičar Srećko Latal.

- Ja sada ne vidim gotovo nikakvu mogućnost za izbornu reformu da se dogodi do sljedećih izbora. Da bi se dogodila bilo kakva ustavna, pravna reforma, nama je potreban funkcionalan parlament, smatra regionalni urednik BIRN-a u Sarajevu Srećko Latal.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i dalje zateže odnose tražeći sve veće ovlasti za Republiku Srpsku, dok šef najjače bošnjačke stranke SDA ne odustaje od centralizacije zemlje. Hrvati žele vratiti pravo na izbor svojih političkih predstavnika.

- Želi se da se uvaži činjenica kako je ovo država s tri dominantna konstitutivna naroda koji čine 98% pučanstva BiH i da se implementiraju sve presude suda u Strasbourgu, objasnio je Zoran Krešić, novinar i analitičar Večernjeg lista.

Reforma izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini na načelima jedna država, dva entiteta i tri konsitutivna naroda uz primjene odluka Suda u Strasbourgu formula je koju zagovara američki izaslanik Mathew Palmer. 

No traži i brisanje nacionalnog predznaka za izbor Predsjedništva BiH.

- Da oni ne budu više srpski, hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva nego samo članovi Predsjedništva, što je samo nadogradnja one priče postojanja Željka Komšića u zgradi Predsjedništva koji je de iure hrvatski član Predsjedništva, ali svi mi dobro znamo da je on dobio jako malo hrvatskih glasova, istaknuo je Filip Matić sa Sveučilišta u Istočnom Sarajevu.


BiH je na raskrižju, tvrde analitičari. A kojim će putem, nitko se ne usudi prognozirati. Sljedeći izbori održat će se najesen.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!