BiH i dalje nema Izborni zakon

03.10.2021.

21:40

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/IMS/HRT

BiH još nema izborni zakon

BiH još nema izborni zakon

Foto: HRT / HTV

Nastavlja se trakavica o izmjenama izbornog zakona i rješavanju duboke političke krize u Bosni i Hercegovini. Posebni izaslanik američkog State Departmenta Mathew Palmer proteklih je dana razgovarao s čelnicima tamošnjih stranaka. No, čini se, bez rezultata.


Iako su mnogi očekivali čudo, ono se ipak nije dogodilo. BiH još nema novi izborni zakon. Vješto izbjegavajući medije, posebni američki izaslanik Mathew Palmer, nakon što je saslušao prijedloge svih strana, poručio je da na kraju nitko neće biti posve zadovoljan. Buru u javnosti i prije dolaska u BiH izazvao je njegov prijedlog o brisanju nacionalnog predznaka za izbor članova državnog Predsjedništva.

- Etnički predznak odnosno sve ono što se tiče konstitutivnih naroda u ustavu Bosne i Hercegovine i u tim našim zakonima u izbornom kapacitetu negdje obuhvaćaju oko 3% svih izbornih aktivnosti, 97% se radi po klasičnom građanskom modelu, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. 

S druge pak strane bošnjački čelnik Bakir Izetbegović poručuje da sa Željkom Komšićem i ljevičarskim strankama zagovara građanski model uređenja BiH.

- Do kad će ova država biti ovako postavljena i uređena, pa bit će sve do trenutka dok dovoljan broj ljudi na izborima koje treba osigurati da budu pošteni i to je suština izmjene Izbornog zakona ne kaže nećemo da živimo tako, kazao je Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH. 

Pravo na izbor svojega leigitmnog predstavnika u Predsjedništvu BiH te mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa kroz Domove naroda točke su ispod kojih Hrvati u Bosni i Hercegovini ne mogu ići. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbacio je Palmerov prijedlog kazavši da nije u skladu s Daytonskim sporazumom.

- Hrvatski narod je potpuno majoriziran načinom na koji se muslimanski faktor, uključujući politički i vjerski, udruži i izabere onog Hrvata kojeg oni hoće u vidu Željka Komšića, kazao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Bosansko-hercegovački političari neće se lako dogovoriti, kaže politička analitičarka Ivana Marić. Sve nade polažu se u SAD i Europsku uniju.

- Ovo je prvi put nakon 15 godina da i Amerika i Njemačka i Europska unija zaista intenzivno rade, da pokušavaju nešto. Vjerujem da će ovaj put uspjeti. Nadam se da su naši političari shvatili da je ovo zadnja prilika, kazala je Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva.

Vremena je malo jer sljedeći izbori u BiH održavaju se iduće godine.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!