BiH: EU osudila napade na novinare u Banjoj Luci, Dodik tvrdi da su sami krivi

09.03.2023.

Zadnja izmjena 19:36

Autor: I.B./M.M./Hina

Sloboda medija

Sloboda medija

Foto: Shutterstock / HRT

Nepoznati počinitelji oštetili su u noći sa srijede na četvrtak automobile dvojice novinara iz Banje Luke, dok rastu napetosti izazvane najavama vlasti Republike Srpske o izmjenama kaznenog zakona koje novinarska zajednica doživljava kao izravni pokušaj gušenja slobode medija.

Delegacija Europske unije u BiH ocijenila je iznimno zabrinjavajućim napad na imovinu dvojice novinara u Banjoj Luci povezujući to s nasrtajima političara u Republici Srpskoj na slobodu medija.


Napade povezuje s kritikama novinara na račun vlasti u Republici Srpskoj zbog nakane uvođenja kriminalizacije klevete u tom entitetu.


- Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uvjeta u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji, stoji u izjavi.


Banjolučka policija je nakon što su prijavljena vandalska oštećenja automobila dvojice novinara objavila da traga za počiniteljima, no predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik taj je čin pokušao relativizirati kazavši i da nije isključeno da su novinari sami sebi oštetili vozila ne bi li tako napakostili vlastima.


- Rečeno mi je da ima indicija da su (novinari) sami organizirali tu aktivnost, kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci, pozivajući se na svoje izvore iz policije.


Pri tom je kazao da vlasti u RS "dobro znaju" koji su novinari u RS "patrioti", a koji, kako je kazao, "protežiraju politike iz inozemstva".


Delegacija EU-a u BiH na to je odgovorila porukom da od vlasti RS očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere u pronalaženju počinitelja napada na novinare kao i provedbu mjera za jačanje slobode medija i sprječavanje sličnih izgreda u budućnosti.


Od najviših dužnosnika entiteta Delegacija EU-a očekuje da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare, navodi Delegacija u izjavi.


- Sloboda izražavanja i medija su temeljna načela i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU. U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti obavljati svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja, stoji u izjavu uz podsjećanje kako je zaštita slobode izražavanja i medija sastavni dio 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti želi li postati članicom EU.

Nakon Dodikovih uvreda novinarima uslijedili napadi vandala


Novinar lista Euroblic Nikola Morača i urednik neovisnog portala Buka.ba Aleksandar Trifunović prijavili su oštećenje svojih automobila u banjolučkom naselju Starčevica, a policija je kratko potvrdila kako traga za počiniteljima.

- Ovo je tipični pokušaj zastrašivanja nakon što nas je Milorad Dodik nazvao 'spodobama', napisao je Trifunović na društvenim mrežama ističući kako je zabrinut za osobnu sigurnost.

Predsjednik RS-a Dodik u srijedu je otvoreno vrijeđao novinare koji kritički pišu o njemu i vlastima u tom entitetu nazivajući ih "spodobama koje lažu i petljaju".

Upravo je Trifunović među istaknutim kritičarima Dodikovog režima, a Morača je u središte pozornosti javnosti dospio nakon što je osumnjičen za kazneno djelo odavanja službene tajne jer je odbio policiji dati ime osobe koja ga je informirala o tijeku istrage u slučaju jednog silovanja.

Moraču su prije dva tjedna ispitivali u policiji i oduzeli mu službeni mobitel, a pokretanje istrage protiv njega potaknulo je prosvjede novinara, koji to smatraju pritiskom na slobodu medija.

Izmjene kaznenog zakona 


Ne obazirući se na te kritike vlada RS je najavila da planira usvojiti izmjene kaznenog zakona koje, uz ostalo, predviđaju kriminalizaciju klevete uz drakonske novčane kazne koje mogu biti veće od 50 tisuća eura.

Predložene izmjene zapravo daju iznimno široke ovlasti sudovima da procjenjuju je li ono što mediji objave istina ili ne, odnosno je li time nekome nanesena uvreda ili kleveta.

Zatvorske kazne nisu predviđene, no predsjednik Kluba novinara Banje Luke Siniša Vukelić upozorava kako će zatvor zapravo biti krajnja sankcija.

- To znači da će novinar, iako se to sad ne spominje, ipak ići u zatvor, jer malo tko može platiti kaznu od 30, 40 pa čak do 120 tisuća konvertibilnih maraka. Ili će im kuće otići na bubanj, kao i sva njihova imovina, kazao je Vukelić za sarajevski "Dnevni avaz".

Nikola Morača smatra kako najavljene izmjene kaznenog zakona treba tretirati krajnje ozbiljno jer to praktično znači progon novinara na isti način na koji to sada čini vlast u njegovom slučaju.

- Kriminalizacija (klevete) će omogućiti policiji i tužiteljstvu da ovako radi i postupa sa svakim novinarom, ocijenio je Morača.

Hrvatska novinarka i predsjednica Međunarodne federacije novinara (IFJ) Maja Sever također je ocijenila kako su izmjene kaznenog zakona kojega planira Dodikova vlast pogubne po novinare i medije. Ona je za "Nezavisne novine" kazala kako je krajnji cilj jasan, a to je iscrpljivanje, zatvaranje i gušenje medija.

Nacrt izmjena kaznenog zakona vlada RS odlučila je hitno poslati parlamentu, koji će o tome raspravljati idućeg tjedna, a iz raznih novinarskih udruga najavljeni su prosvjedi ukoliko prijedlozi u sadašnjem obliku ne budu povučeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!