14:41 / 28.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

BioNTech uvjeren u učinkovitost svojeg cjepiva protiv indijske varijante

BioNTech cjepivo

BioNTech cjepivo

Foto: Marko Djurica / REUTERS

Osnivač i direktor laboratorija BioNTech, Ugur Sahin, u srijedu je rekao da je "siguran" u učinkovitost svojeg cjepiva, razvijenog s američkom tvrtkom Pfizer, u borbi protiv indijske varijante koronavirusa.

Premda testiranja još traju, indijska varijanta ima mutacije koje smo već proučavali i protiv kojih je naše cjepivo djelotvorno, rekao je Sahin na online konferenciji za novinare.

Varijanta B.1.617, koju zbog prvog pojavljivanja u Indiji češće nazivaju indijskom, dosad je otkrivena u "najmanje 17 zemalja", među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države, Belgija, Švicarska i Italija, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Uvjeren sam da će cjepivo i dalje biti sigurno uporište protiv covida-19, rekao je Sahin.

BioNTech je do sada već testirao svoje cjepivo na više od 30 različitih varijanti i nijedanput nije izostala "zadovoljavajuća imunosna reakcija", dodao je.

Direktor njemačkog start-upa specijaliziranog za glasničku RNA, koji je postao globalni pionir u imunizaciji, najavio je i da bi njegovo cjepivo, koje se u zemljama EU-a i u Sjedinjenim Državama koristi od prosinca prošle godine, uskoro trebalo dobiti odobrenje i kineskih zdravstvenih vlasti.

- Još uvijek imamo nekoliko otvorenih pitanja na koja odgovaramo, no autorizacija do srpnja vrlo je vjerojatna, kazao je znanstvenik.

Rekao je i da se zalaže za ublažavanje restriktivnih mjera kada su posrijedi osobe koje su se cijepile, no "takav potez ne bi trebao uslijediti prebrzo, jer će se u suprotnom stvoriti ozračje zavisti".

Kad bi se do kraja svibnja i tijekom lipnja cijepilo 50 do 60 posto Europljana, takva bi ublažavanja mjera, "znanstveno razumna, mogla obuhvatiti velik dio populacije", ocijenio je Sahin.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!