Bitka za Lisičansk, proruski separatisti tvrde da su ga okružili i ušli u grad, Kijev opovrgava

03.07.2022.

12:20

Autor: Željko Raić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Sto i trideseti dan rata. Ruske snage nastavljaju granatirati brojne gradove u Ukrajini, koja je pred gubitkom Luhanske oblasti. Lisičansk, posljednji veći grad u regiji pod ukrajinskom kontrolom, jedva se brani već danima. Proruski separatisti tvrde da su ga okružili i ušli u grad, što Kijev opovrgava.

Velike borbe vode se za nadzor nad strateški važnim Lisičanskom. Čečenski borci objavili su snimku koja pokazuje, kako tvrde, da su zauzeli grad. No njihove objave malo tko smatra istinitima.

Ukrajinska strana tvrdi, grad nije zauzet. Čečeni su previše zauzeti pljačkanjem imovine protjeranih Ukrajinaca.

Ruska vojska koristi se svim sredstvima kako bi osvojila cijelu regiju Donbas i time omogućila pobunjenim separatistima da proglase svoje dvije nove fantomske države.

- I ove je subote ruska vojska nemilosrdno gađala naše gradove. Samo predvečer bilo je najmanje šest raketnih napada na gradove na istoku. Posebno je na udaru regija Donbas, gdje u napadima sudjeluju i ruski zrakoplovi. Nema mirnog dijela, cijelo je područje prva crta obrane. Nastavljaju se napadi i na Harkiv, ali ne tako snažni. Uspjeli smo izvesti proboj kod Hersona i osloboditi još jedan dio naše domovine, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

O brutalnosti ruske agresije svakodnevno svjedoče snimke koje stižu iz brojnih gradova. Nema tu nikakvih vojnih ciljeva, gađaju se civilni objekti. Ruska je taktika jasna - izazvati paniku i što veću materijalnu štetu.

I dok se na istoku zemlje ratuje, na drugoj strani, u dijelu koji uživa u kakvoj-takvoj slobodi i miru, traje druga bitka - ona za žetvu.

- Bilo bi nam mnogo lakše kada bismo imali dovoljno dizela za radne strojeve i kombajne. Jasno mi je da je dizel potreban vojsci, ali i mi moramo raditi. Ne bude li dizela, bit će velikih problema u ovogodišnjoj žetvi, rekao je Sergej Ljubarski, farmer.

Vlada iz Kijeva poručuje da će riješiti i taj problem. Vrhunac žetve za dva je tjedna, a do tada osigurat će se dovoljna količina goriva i za vojsku i za poljoprivrednike.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!