Blinken i Lavrov razgovarat će telefonom o Ukrajini

01.02.2022.

11:44

Autor: V.K./HRT/Hina

Novi krug razgovora

Novi krug razgovora

Foto: Russian Foreign Ministry / Handout via REUTERS

Visoki američki i ruski diplomati održat će u utorak novi krug razgovora o ukrajinskoj krizi, u trenutku kada Rusija nastavlja raspoređivati velike vojne snage na granici s tom bivšom sovjetskom državom.


Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarat će telefonom s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, dan pošto su se dvije strane sukobile u žestokoj raspravi o Ukrajini u Vijeću sigurnosti UN-a.

Moskva je u ponedjeljak poslala Washingtonu pismo o svojim stajalištima, odgovarajući na pisanu komunikaciju kojom su dvije strane iznijele svoja stajališta u zadnja dva tjedna.

- Pregovarati javno ne bi bilo produktivno, pa ćemo prepustiti Rusiji ako želi govoriti o svojem odgovoru, rekao je dužnosnik State Departmenta.

- Ostajemo u cijelosti predani dijalogu kako bismo riješili ova pitanja i nastavit ćemo se usko konzultirati s našim saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, govori.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da će se Rusija suočiti s "brzim i ozbiljnim posljedicama" ako napadne Ukrajinu.

- Danas u UN-u iznijeli smo punu prirodu ruske prijetnje ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti, kao i temeljnim načelima međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, rekao je Biden u Bijeloj kući.

- I dalje pozivamo na diplomaciju kao najbolji put naprijed, ali s obzirom na to da Rusija nastavlja gomilati svoje snage oko Ukrajine, spremni smo što god da se dogodi, ističe.

Razgovor u utorak bit će prvi izravni razgovor Lavrova i Blinkena otkako su SAD i NATO razmijenili pisane odgovore na ruske zahtjeve prošli tjedan.

SAD i NATO odbili su ruski zahtjev za jamstvom da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u te zahtjev da SAD povuče strateško oružje iz Europe.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u utorak odluku o povećanju ukrajinske vojske za 100.000 vojnika kroz tri godine i povećanje njihovih plaća, ali i naglasio kako to ne znači da predstoji rat s Rusijom.

- Ova odluka je pripremljena ne zato što ćemo uskoro imati rat... nego da uskoro i u budućnosti u Ukrajini bude mir, rekao je.

Ukrajinske oružane snage sada imaju oko 250.000 vojnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!