18:17 / 25.02.2021.

Autor: I.Z./Hina

COVID-19: Velika Britanija snizila razinu upozorenja

Raste potražnja za cjepivom

Raste potražnja za cjepivom

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Britanske zdravstvene vlasti odlučile su danas sniziti razinu upozorenja povezanu s pandemijom COVID-a jer se ublažio pritisak na bolnice u zemlji koja je od početka siječnja u strogoj karanteni.

S maksimalne pete razine prešli su na četvrtu, prema zajedničkom priopćenju medicinskih šefova četiriju konstitutivnih pokrajina (Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske).

- Smanjen je pritisak na državne zdravstvene institucije posljednjih dvadesetak dana, objasnili su.

- Ali ne treba se zavaravati, stope zaraze, pritisak na bolnice i broj umrlih su i dalje visoki, upozorili su i dodali da će s vremenom cjepivo donijeti veće promjene.


Pojavom zaraznije varijante britanske vlasti su početkom siječnja donijele odluku o uvođenju opće karantene i zatvaranju škola. Neke regije, posebice London, zatvoreni su od sredine prosinca. Te mjere uz kampanju cijepljenja, vođenu uz pomoć vojske i desetaka tisuća dragovoljaca, bitno su smanjile broj novih zaraza.

Potkraj siječnja imali su više od 38.000 hospitaliziranih, sada ih je 16.000. Više od 18 milijuna ljudi primilo je prvu dozu cjepiva ili više od četvrtine stanovništva.

Vlada Borisa Johnsona nada se da će 8. ožujka otvaranjem škola započeti postupno ukidanje karantene, koja bi trebala završiti do kraja lipnja. Velika Britanija je pandemijom najjače pogođena europska država s više od 121.000 umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!