08:07 / 25.02.2021.

Autor: Hina

Modernino cjepivo za južnoafrički soj koronavirusa spremno za kliničko ispitivanje

Cjepivo Moderne

Cjepivo Moderne

Foto: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Američka biotehnološka kompanija Moderna priopćila je da je izmijenjena inačica njezina cjepiva proizvedena namjenski za južnoafrički soj koronavirusa, spremna za ispitivanje na ljudima.

Moderna je doze svog specifičnog kandidata za cjepivo protiv soja koji je prvo otkriven u Južnoafričkoj Republici poslala američkim Nacionalnim zdravstvenim institutima (NIH) na kliničko ispitivanje, stoji u priopćenju tvrtke.

U našoj borbi s COVID-19 moramo biti budni i proaktivni u vezi s novim sojevima SARS-CoV-2 koji se javljaju. Moderna se obvezuje da će proizvoditi onoliko modifikacija našeg cjepiva koliko bude potrebno sve dok pandemija ne bude pod kontrolom, dodao je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

Američka agencija za lijekove priopćila je u ponedjeljak da proizvođači neće morati ponovo prolaziti dug proces kliničkog ispitivanja modificiranih inačica njihova već odobrenog cjepiva, nego tek manje stroge testove, što bi trebalo uvelike ubrzati njihovo stavljanje na tržište ako rezultati budu uvjerljivi.

To je primjerice svake godine slučaj s modificiranim inačicama cjepiva za gripu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!