COVID se opet razmahao

23.03.2022.

08:06

Autor: "Savršena oluja"

COVID se u Europi opet razmahao

COVID se u Europi opet razmahao

Foto: - / Shutterstock

Broj novih slučajeva COVID-a ponovno raste u zapadnoj Europi zbog idealne kombinacije za "savršenu oluju", a to je ukidanje mjera ograničenja, slabljenje imuniteta u populaciji i pojava nove, zaraznije podvarijante omikrona BA.2, kažu stručnjaci.


Nakon što je više od mjesec dana širom Europe broj slučajeva zaraze koronavirusom većinom padao, u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i drugim zemljama, posljednjih dana broj zaraza drastično raste.


U Francuskoj je broj novih slučajeva porastao za više od trećine otkad je vlada prošli ponedjeljak ukinula većinu ograničenja.


Njemačka je vlada tijekom vikenda odlučila ukinuti ograničenja, usprkos novom rekordnom broju zaraza zabilježenom u petak - čak 300.000. Iako velik broj njemačkih saveznih pokrajina ima slobodu postavljati ograničenja na svoju ruku, većina je ipak zadržala postojeća.


Talijanska vlada u četvrtak je najavila da će do 1. svibnja ukinuti gotovo sva ograničenja usprkos rastu broja slučajeva.


U Velikoj Britaniji trenutačno je zaražena svaka dvadeseta osoba, no vlada je u petak ukinula posljednje ograničenje koje se odnosi na međunarodna putovanja.


U Austriji je prije nekoliko tjedana ukinuta mjera obveznog korištenja maske FFP2, no to se pravilo ponovno uvodi zbog rasta broja slučajeva.

Prikriveni omikron - podvarijanta BA-2


Neki epidemiolozi smatraju da su vlade prebrzo opustile mjere, ali ističu i da je za nagli porast broja slučajeva COVID-a kriva podvrsta omikrona BA.2, koja je u mnogim zemljama postala dominantna.


Procjenjuje se da je BA.2 za oko 30% zarazniji od prethodne podvarijante BA.1, a zbog toga što ga je teže otkriti naziva se i "prikrivenim omikronom".


Lawrence Young, virolog sa britanskog sveučilišta u Warwicku rekao je da je porast slučajeva rezultat kombinacije triju faktora: uklanjanja ograničenja, slabljenja zaštite od cijepljenja i varijante BA.2.


- Uklanjanje restrikcija potaknulo je širenje BA.2 i to može dovesti do stvaranja novih varijanti, kazao je Young za AFP.


Antoine Flahault, direktor Instituta za globalno zdravstvo na sveučilištu u Ženevi kazao je da postoji nekoliko pretpostavki koje se međusobno ne isključuju.


- Varijanta BA.2 vjerojatno je jedan od krivaca za ponovni rast broja slučajeva, uz slabljenje imuniteta i opuštanje mjera, rekao je. 


Flahault je upozorio i na onečišćenje zraka u zapadnoj Europi tijekom ponovnog rasta broja zaraza, referirajući se na prošlogodišnje istraživanje koje je pokazalo "snažnu korelaciju" između pojave COVID-a i prisutnosti visoke koncentracije sitnih čestica u zraku.


Simon Clarke, profesor stanične mikrobiologije na Sveučilištu u Readingu rekao je da je usprkos velikom rastu broja slučajeva u Velikoj Britaniji, zabrinutost javnosti u pogledu virusa trenutačno najmanja od početka pandemije.


- Varijanta BA.2 vjerojatno je zaslužna za rast broja zaraza, što govori o tome koliko se brzo može promijeniti situacija s pojavom novih oblika virusa, kazao je za Science Media Centre.


Opasnost od nove varijante


U borbi protiv slabljenja učinkovitosti cjepiva, neke države, kao što je Francuska, uvode četvrtu dozu cjepiva.


U Engleskoj će četvrta doza biti osigurana za stanovnike domova za starije i nemoćne, ljude starije od 75 godina te za one oslabljenog imuniteta, objavila je u nedjelju britanska zdravstvena služba.


S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na to da vjerojatnost pojave novih varijanti može narasti ako bogatije zemlje nastave docjepljivati svoje stanovnike, dok u drugim državama mnogi nisu primili ni prvu dozu.


Predsjednik francuskog savjetodavnog odbora za znanost Jean-Francois Delfarissy prije je upozoravao na moguće varijante.


- Prepušteni smo na milost i nemilost nove varijante koja se, prema tvrdnjama znanstvene zajednice, može očekivati u jesen, no to se može dogoditi i prije, kazao je prošli tjedan. Dodao je kako sada nitko ne može znati hoće li ta varijanta biti zaraznija i opasnija te hoće li reagirati na cjepivo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!