COVID u svijetu: strože mjere zbog širenja omikrona

30.12.2021.

19:45

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/B.A./HRT

Pariz

Pariz

Foto: Christian Hartmann / REUTERS

Zbog omikrona gotovo cijeli svijet bilježi nagli porast i rekordan broj novozaraženih. Mnoge zemlje pooštravaju mjere, a teško je pogođen i sektor prijevoza. Nakon američkih avioprijevoznika, zbog velikog broja zaraženih zaposlenika, i Britanska željeznica sve izravne linije za londonski kolodvor Victoriju ukinula je do 10. siječnja. 

Zarazi li se jedan član kućanstva varijantom omikron, rizik zaraze za druge članove njegove obitelji mnogo je manji ako su cijepljeni tzv. booster dozom, pokazalo je novo dansko istraživanje. Njime je potvrđeno da je omikron mnogo zarazniji od ranije inačice - delte, čak tri do četiri puta. 


- Trenutačno su delta i omikron dvije prijetnje zbog kojih je broj slučajeva najveći dosad, što opet dovodi do porasta broja hospitaliziranih i umrlih, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.


Na samu staru godinu na ulicama Pariza maske su ponovno obvezne za starije od 11 godina, i to zbog eksplozije zaraze varijantom omikron - više je od 200 tisuća oboljelih dnevno. Pojačavaju se i kontrole, a prekršiteljima prijeti kazna od 135 eura. 


- Obvezno nošenje maski na otvorenom vrlo je pozitivna odluka. Na snazi je u nekoliko francuskih gradova, sada se posvuda primjenjuje. Kada vidimo da je broj slučajeva eksplodirao, moramo nešto poduzeti jer cjepivo očito nije dovoljno, rekao je Olivier Longeon iz Saint-Etiennea.


Najavljeno je i zatvaranje lokala u subotu i nedjelju nakon 2 sata poslije ponoći te je zabranjen ples u svim objektima otvorenima za javnost. Diskoteke zatvorene 10. prosinca ostaju to i dalje prva tri tjedna siječnja. 


Zadivljujuća ljepota talijanskih Alpa i svjetlucav snijeg pomažu ljubiteljima skijanja raspršiti strah od igle dok se cijepe prije odlaska na skijaške staze. 


- Bili smo na treningu na skijaškim stazama, a sada smo ovdje na cijepljenju pa se vraćamo natrag, rekao je instruktor skijanja Federico Poncet.


S manje stranih turista zbog ograničenja putovanja i porasta zaraze, Sestriere, skijalište na 2.035 metara nadmorske visine u regiji Pijemont, na granici s Francuskom, svojim gostima omogućuje cijepljenje svim dozama cjepiva.     


- To je svakako sjajna prilika, ne moramo se vraćati u Torino po cjepivo, izbjegavamo duge redove i Novu godinu dočekujemo mirnije, rekla je Roberta Bernardi, gošća iz Torina.


Talijanska vlada najavila je daljnje pooštravanje ograničenja za necijepljene, a s pravilima za blagdansko razdoblje to je već učinjeno. Administracija premijera Marija Draghija zabranila je koncerte i događaje na otvorenom te zatvorila diskoteke do 31. siječnja. Uvedena su i ograničenja za putnike, uključujući one iz Europske unije, koji se sada moraju testirati na koronavirus prije polaska.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!