Curenje dokumenata: Spominje se i Hrvatska

14.04.2023.

Zadnja izmjena 19:25

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/P.F./V.K./HRT/Hina

Teixeira pred sucem, crtež iz sudnice

Teixeira pred sucem, crtež iz sudnice

Foto: Margaret Small / Reuters

Dvadesetjednogodišnji pripadnik Nacionalne garde zračnih snaga Jack Douglas Teixeira, koji je uhićen u SAD-u pod sumnjom da je objavljivao tajne vojno-obavještajne dokumente, izašao je pred suca u Bostonu kako bi se suočio s optužbama da je nezakonito uklonio i zadržao povjerljive dokumente. 

Teixeira izveden pred suca, nije se očitovao o krivnji


Jack Douglas Teixeira
iz Sjevernog Dightona u Massachusettsu, kojeg je FBI uhitio u četvrtak, pred sucem se nije izjasnio osjeća li se krivim.

Na saslušanju glavna savezna tužiteljica za nacionalnu sigurnost u Bostonu Nadine Pellegrini tražila je da se Teixeiru pritvori do početka suđenja, dok je saslušanje o pritvoru najavljeno za srijedu. 

U kaznenoj prijavi Teixeiru se tereti da je nezakonito kopirao i zadržavao obavještajne obrambene dokumente. Za svako kazneno djelo može dobiti do 10 godina zatvora. Optužen je za još jedno kazneno djelo prema kojemu je zločin ako zaposlenik SAD-a svjesno uklanja i stavlja povjerljive dokumente na neovlaštenu lokaciju.

Agent FBI-a je rekao da je Teixeira imao pristup visoko povjerljivim sigurnosnim podacima od 2021. i da je održavao pristup osjetljivom pretincu drugih visoko povjerljivih programa.

Kako je 21-godišnjak imao pristup obavještajnim podacima?


Sadržajem strogo povjerljivih vojnih dokumenata već se danima bavi cijeli svijet. Svi se sada pitaju kako je moguće da je jedan niskopozicionirani pripadnik vojske imao pristup strogo povjerljivim dokumentima Pentagona. Podsjetimo, u dokumentima koji su procurili u javnost putem gejmerske mreže Discord nalaze se, među ostalim, i detaljne obavještajne analize rata u Ukrajini.

Teixeiru je New York Times identificirao kao vođu chat-grupe na Discordu koja je strasno raspravljala o oružju, videoigrama, ali i o Bogu i vjeri. U američkoj vojsci bio je raspoređen u obavještajno krilo Nacionalne garde zračnih snaga Massachusettsa, odnosno u odjel koji upravlja dronovima koji lete na tzv. ISR-ovima - obavještajno-nadzornim misijama podrške ratnom zrakoplovstvu i timovima za specijalne operacije, posebice u Iraku, Afganistanu i Siriji. Mnogi se sada pitaju ne samo kako je i zašto osumnjičeni imao pristup obavještajnim podacima nego i kako se 21-godišnjak našao na tako odgovornom i vrlo osjetljivom poslu.

video thumb

Pentagon bez komentara


U Pentagonu zasad nemaju komentara.

- Svjesni smo novinskih izvješća o potencijalnom osumnjičeniku u istrazi o neovlaštenom otkrivanju dokumenata koji, kako se čini, potječu iz cijele obavještajne zajednice. Budući da je ovo kaznena istraga Ministarstva pravosuđa, bilo bi neprimjereno da ja ili bilo koji drugi dužnosnik Ministarstva obrane komentiramo bilo što u ovom trenutku, rekao je tajnik za tisak Pentagona Patrick Ryder.

Očekivano, Rusi i rat u Ukrajini spominju se u većini tajnih dokumenata koji su objavljeni na internetu. Među ostalim, novootkriveni povjerljivi obavještajni podaci sugeriraju da su sukobi unutar ruskog političkog i vojnog vrha širi i dublji nego što se pretpostavljalo. Riječ je o ukupno 27 stranica dokumenata koji potvrđuju koliko su duboko američke špijunske agencije prodrle u gotovo svaki aspekt ruskog obavještajnog aparata i vojne zapovjedne strukture. Štoviše, američki obavještajci u jednom dokumentu navode da je ruska Federalna sigurnosna služba FSB "optužila" Ministarstvo obrane za prikrivanje ruskih žrtava u Ukrajini. Ni to u Pentagonu nisu htjeli potvrditi, ali ni demantirati.

- Zajedno s međuagencijskom i obavještajnom zajednicom nastavljamo istragu kako bismo bolje razumjeli opseg i utjecaj curenja podataka. Stoga smo vrlo ograničeni i ne možemo ništa reći o bilo kojem spomenutom dokumentu, istaknuo je Ryder.

U dokumentima se spominje i Hrvatska


Dio dokumenata zadire i u povjerljive informacije većine američkih saveznika u NATO-u. Osim već spomenutih Britanaca, Nizozemaca i Latvijaca koji, prema spisima, imaju vojne postrojbe raspoređene u Ukrajini, spominje se i da Poljska i Slovenija osiguravaju gotovo polovinu tenkova koji se isporučuju Kijevu te da Mađarska preko svog zračnog prostora propušta većinu doniranog oružja. Spominje se i Hrvatska. Jedan od dokumenata koji su procurili detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da donirane hrvatske helikoptere u Ukrajinu prevezu preko mađarskog zračnog prostora.

Povjerljivi dokumenti koji su predmet istrage objavljeni su na društvenoj platformi u ožujku, a možda i prije, ali za njih se saznalo tek kada je prošli tjedan o tome pisao New York Times.

Vjeruje se da je to najozbiljniji sigurnosni propust otkako je više od 700.000 dokumenata, videosnimki objavljeno 2010. na WikiLeaksu.

Američki dužnosnici još procjenjuju razmjere štete curenja dokumenata, među kojima su bili i oni o slabostima ukrajinske vojske te informacije o saveznicima, uključujući Izrael, Južnu Koreju i Tursku.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland rekao je u četvrtak da je Teixeira uhićen u vezi s "istragom o nedopuštenom uklanjanju, zadržavanju i prenošenju povjerljivih informacija o nacionalnoj obrani."

Za to mu prijeti do 10 godina zatvora. Mogao bi dobiti i više ovisno o tome za što bude optužen.

U slučaju WikiLeaksa zviždačica Chelsea Manning osuđena je na 35 godina zatvora. Demokratski predsjednik Barack Obama smanjio joj je kaznu na sedam godina. SAD se još bori za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz Londona u vezi s curenjem informacija 2010.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!