19:03 / 21.08.2021.

Autor: Željko Raić/T.V./Dnevnik/HRT

Diljem svijeta pooštravaju se epidemiološke mjere

Prosvjed u Melbourneu

Prosvjed u Melbourneu

Foto: Daniel Pockett / REUTERS

Masovni prosvjedi u Australiji zbog novog zatvaranja prerasli su u obračun s policijom. Zemlja se bori s novim valom epidemije koji je počeo sredinom lipnja. Pri odluci o uvođenju radikalnih mjera prevagnulo je to što je samo trećina Australaca starijih od 16 godina - potpuno cijepljena.

Dio Australaca koji misli da je dvomjesečno zatvaranje protiv svakog zdravog razuma, odlučio se okupiti na ulicama Sydneya i Melbournea. Zabrana okupljanja koja je na snazi ništa im nije značila, pa je logična posljedica bila sukob s policijom.

Unatoč dobro pripremljenim policijskim snagama, i prosvjednici su pokazali umijeće i znanje u uličnim borbama. Uhićeno je njih više od pet stotina, desetak prosvjednika je ozlijeđeno, ali i podjednak broj policajaca. Prosvjedi su zaustavljeni, lockdown je i dalje na snazi, a čelni ljudi zemlje pozivaju na cijepljenje kao jedino rješenje za pandemiju.

- Nije vrijeme za ovakva okupljanja, za sebično ponašanje, treba misliti na cijelu zajednicu koja je u opasnosti, na obitelji koje se mogu zaraziti. Ako se tijekom prosvjeda virus proširio, prosvjednici za to snose odgovornost, kaže Brad Hazzard, ministar zdravstva države New South Wales.

I japanska vlada pooštrava mjere, virus se ponovno nekontrolirano širi, većina prefektura u zemlji produljila je izvanredno stanje. Samo danas broj novozaraženih dosegnuo je gotovo 30 tisuća. Japanci, odgovorni kakvi jesu, prozivaju svoju vladu zbog nemara.

- Virus je na ulicama gradova, a naša vlada kasni sa zaštitnim mjerama. To nije u redu, rekao je jedan stanovnik Tokija.

I naši sjeverni susjedi uvode nove mjere. Mađarska vlada svjesna je opasnosti četvrtog vala, zato poziva sve one koji se nisu cijepili da to učine. Za sada nema velikih restrikcija, učenici će nastavu pratiti u školi, a svi oni koji su radili od kuće vraćaju se na radna mjesta. Ali sve je spremno da vlada odmah reagira poveća li se broj zaraženih.

- Četvrti je val neizbježan, ali mislim da smo mi kao vlada učinili sve da ublažimo njegovu snagu i posljedice koje donosi, ističe Gergely Gulyas, predstojnik ureda mađarskog premijera.

A iz Portugala napokon dobre vijesti. Restriktivne mjere postupno se ukidaju. Odlučeno je tako zbog dobrog odaziva građana na pozive za cijepljenje.

- Upravo smo dosegnuli 70 posto procijepljenosti ukupnog stanovništva. Moramo se otvoriti, poručuje Mariana Vieira da Silva, državna tajnica.

No većina gospodarstvenika, a svi oni ponajviše ovise o turizmu, kaže - vijest je dobra, no stiže prekasno, sezona je završena, a državna blagajna potpuno prazna.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!