Dok Beograd tuguje, traje borba za dva dječja života

05.05.2023.

19:18

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik HTV-a/HRT

Beograd u suzama nakon velike tragedije

Beograd u suzama nakon velike tragedije

Foto: Milos Tesic/ATAImages / PIXSELL

More suza na poprištu tragedije. Beogradska Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" otvara knjigu žalosti. Dok se Srbija oprašta od žrtava trinaestogodišnjeg ubojice, u beogradskim bolnicama i dalje traje borba za život.


- U jednom trenutku ovdje u Hitnom centru radilo je šest sala istovremeno. Od vremena devedesetih ne pamtimo da se ovako nešto dogodilo, kazala je Danica Grujičić, srbijanska ministrica zdravstva.

Dva dječaka puštena su na kućnu njegu, oporavljaju se i nastavnica i dvoje učenika, dok je dvoje djece i dalje životno ugroženo - djevojčica s teškim ozljedama glave, dječak s ozljedama kralježnice. 

- On ima veliko oštećenje leđne moždine i za sada ne pokazuje znakove pokretljivosti ruku i nogu. On je i dalje kritično i moramo mnogo raditi na tome da se on oporavi, rekla je ministrica Grujičić.

I društvu treba vremena za oporavak. Trinaestogodišnjak koji je ispalio 57 metaka u svoje nastavnike i vršnjake i dalje je na psihijatrijskom promatranju. Imao je spremna još 34 metka, a svoj plan smaknuća ispisan na papiru, srećom, nije izveo u cijelosti. Svijeće za žrtve gore u cijeloj regiji.

- Ja kao dugogodišnji prosvjetni radnik 40 godina nikada nisam imala problema. A danas moje troje unučadi, veoma sam zabrinuta. Veoma. Vjerujte, danas mi sin nije poslao djecu u školu, kazala je starija gospođa iz Sarajeva.

Srpski mediji prenose kako je s devet žrtava trinaestogodišnjak iz Beograda postao najokrutnije dijete masovni ubojica u svjetskoj povijesti. Ispitan je otac, koji se tereti da je dječaka naučio pucati i omogućio mu pristup oružju. Ne osjeća se krivim.

- Društvo je zakazalo, prosvjeta je uništena, nema više autoriteta nastavnika. Nešto se pod hitno mora poduzimati, inače mi kao nacija ćemo otići, kazao je Vidoje Đurković iz Beograda.

Na beogradskim grobljima sutra će na vječni počinak biti ispraćeni ubijeni učenici i zaštitar. Bio je dobri duh škole, kako piše u oproštajnim porukama, zbog kojeg su se generacije djece i roditelja osjećale sigurnije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!