Dok su Rusi držali Černobil, Europa je bila na korak do radioaktivne katastrofe

08.04.2022.

10:13

Autor: Kornat Vilović/Vijesti/HRT

Černobil

Černobil

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Svijet je bio u strahu kada je ruska vojska ušla u nuklearnu elektranu Černobil, radnici se u postrojenju nisu mogli izmjenjivati i prijetila je opasnost da se nad Europom ponovno nadvije zlokoban radioaktivan oblak. No zahvaljujući lokalnom stanovništvu i hrabrim ljudima iz nuklearke, ta je prijetnja sada otklonjena. 

Nuklearna elektrana Černobil sada je sigurna, no dok su je držali Rusi, Europa je bila na korak do radioaktivne katastrofe. 


- Spavali smo u elektrani, a žene su nam donosile hranu. Zahvaljujući njima, zadržali smo kondiciju i zdravlje. Rusi su imali oko 200 vojnika izvan i 300-tinjak unutar elektrane i bili su je spremni braniti, rekao je Valerij Semenov, inženjer za sigurnost nuklearne elektrane.


Semenov tvrdi da su ruski vojnici bili potpuno neinformirani o tome što se događa na terenu, dok su se mnogi od njih htjeli vratiti kući.


- 70 posto vojnika bili su normalni ljudi koji su svaki dan pitali svoje nadređene mogu li se vratiti kući. Isto tako, bili su u potpunoj informacijskoj blokadi i nisu znali što se događa, a našim informacijama nisu htjeli vjerovati. Njihova propaganda tvrdila im je kako su njihovi tenkovi nadmoćni u odnosu na ukrajinske, no nisu nam vjerovali da sada na bojištu ima više ukrajinskih nego ruskih tenkova, rekao je.


No zovu pljačke i zastrašivanju radnika nuklearke te okolnih mjesta rado su se odazvali.


- Sve su opljačkali, moja blagovaonica i kuhinja potpuno su ispremetane i opljačkane, rekao je Sergij, kuhar u nuklearnoj elektrani.


- Imali smo pretraživanja tri puta na dan. Došle bi grupe od pet vojnika s oružjem i sve bi pretraživali. Što su htjeli pronaći, nismo znali. Onda su došli vojnici u crnim uniformama, tko su oni bili - ne znam, no rekli su nam da su nekakva postrojba za čišćenje, rekla je stanovnica Ana Monaškina.


Zahvaljujući neznanju, mnogi ruski vojnici sada leže u bolnicama zbog radijacijske bolesti, a količina radijacije u Černobilu, posebice u zloglasnoj crvenoj šumi porasla je nekoliko puta.


- Radijacija je porasla četiri, pet puta. Na drugim mjestima još više. Zabilježili smo radioaktivne nukleide na kućama i drveću. Zbog požara, pozadinska radijacija veoma je visoka, rekao je Andrij iz jedinice za dozimetriju zračenja.


Stanovnici i radnici sada su napokon odahnuli, ukrajinska vojska čuva nuklearno postrojenje, a šteta se sanira.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!