20:13 / 02.09.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Drastično pogoršanje epidemiološke slike u susjednim zemljama

Drastično pogoršanje epideiološke slike u susjednim zemljama

Drastično pogoršanje epideiološke slike u susjednim zemljama

Foto: Dragan Nikolić / HRT

Epidemiološka slika drastično se pogoršava i u nama susjednim zemljama, osim Mađarske. Slovenija je na koronakarti cijela u crvenom, u BiH su prijavljene čak 24 žrtve epidemije u jednom danu, a Srbija danas ima više od tri i pol tisuće novih slučajeva, Dragan Nikolić je za Dnevnik HRT-a iz Beograda izvijestio.Točan broj novooboljelih u Srbiji je 3524, preminulo je 15 osoba, 79 pacijenata je na respiratoru. U ovom valu najčešće obolijevaju i imaju najtežu kliničku sliku muškarci stari između 20 i 30 godina, koji se nisu cijepili. Danas je izdvojen i slučaj smrti i 32-godišnjaka u Kruševcu, koji je bio zdrav i nije imao kronične bolesti prije nego se zarazio, ali nije bio cijepljen. Petina svih koji se dnevno testiraju u Srbiji je pozitivna.

Stručnjaci predviđaju kako će rast broja novozaraženih trajati barem do kraja rujna, i zbog povrataka s godišnjih odmora i jučerašnjeg početka školske godine (cijepljena je inače polovina obrazovnih radnika, a prvu dozu cjepiva primilo je 5800 učenika starih između 12 i 18 godina).

Stručnjaci kažu i da se krajem mjeseca može očekivati i do 5000 novih slučajeva dnevno, osobito ondje gdje je postotak cijepljenih nizak, a da bi se onda to moglo stabilizirati na 1000-2000.

Danas je u Novom Sadu otvorena nova covid bolnica, treća takva koja je izgrađena u Srbiji za trajanja pandemije, i tom prilikom premijerka Brnabić naglasila je da medicinski dio Kriznog stožera neprestano traži uvođenje covid propusnica.

Do toga još uvijek ne dolazi. Rekla je i da bi uvođenje obaveze cijepljenja za zdravstvene radnike (osobito je velik problem izrazito mali postotak cijepljenih medicinskih sestara) dovelo do otpuštanja njih čak petine od ukupnog broja, da bi vjerojatno krenuli i procesi na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, te da mora postojati drugi način da se taj iznimno bitan segment društva uvjeri u nužnost cijepljenja.

U Srbiji se potpuno cijepljeno 49 cijelih 7 posto odraslih. Kada je riječ makar o jednoj dozi nešto više 52, 53 posto.

Ovdje se ljudi inače već cijepe s trećom dozom (liječnici najavljuju mogućnost i četvrte u veljači), koja bi ih trebala dodatno zaštititi. Jer svaki treći novozaraženi je cijepljen.

Najčešće usprkos primljenom cjepivu obolijevaju oni koji su primili dvije doze kineskog Sinopharma, ono očito najmanje štiti, osobito protiv delta soja. Oni koji su primili kinensko cjepivo sada se najčešće odlučuju za treću dozu Pfizera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!