19:04 / 02.09.2021.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Obala i Zagreb ostali u narančastom

Ministar Beroš: Među hospitaliziranima prevladavaju necijepljeni

Ministar Beroš: Među hospitaliziranima prevladavaju necijepljeni

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Četvrti val epidemije u Hrvatskoj sve je snažniji, sa sve težim posljedicama. Imamo 798 novih slučajeva zaraze i čak 11 preminulih, a dvoznamenkasti broj žrtava COVID-a nismo imali već mjesecima. U bolnicama je 450 oboljelih, među kojima 53 na respiratoru. 

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je novu koronakartu na kojoj su dijelovi Hrvatske obojeni u crveno. Riječ je o osam županija istočne i središnje Hrvatske, a u crveno su prešle zbog većeg postotka udjela pozitivnih u broju testiranih. Turistički djelatnici još jedanput mogu odahnuti, obala nam je i dalje u narančastom, kao i Grad Zagreb koji danas ima najviše novih slučajeva zaraze.Najveći dnevni porast broja novooboljelih od Splitsko-dalmatinske županije, preuzeo je Grad Zagreb. Ministar Beroš još jedanput poziva na cijepljenje.


- Brojke hospitaliziranih danas su dvostruko veće nego u rujnu prošle godine, dok je broj osoba na respiratoru danas tri puta veći. Među hospitaliziranima prevladavaju necijepljeni. Preliminarni podaci pokazuju da od 117 osoba koje su proteklih 10 tjedana bile na respiratoru, njih 110, odnosno više od 94 %, nije bilo cijepljeno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Činjenica da nam brojevi rastu svjedoči o ulasku u novi val zaraze.

- On se može ograničiti jedino izbjegavanjem nekontroliranih okupljanja i dosljednim pridržavanjem temeljnih epidemioloških preporuka, održavanjem fizičke distance, pojačanom osobnom higijenom, prozračivanjem zatvorenih prostora i, naravno, cijepljenjem, naglasio je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Nakon relaksacije mjera potpore za očuvanje radnih mjesta ugostiteljima, te povremenom putničkom prijevozu ostaju još za kolovoz. Od rujna na njih više neće moći računati.


- Za rujan bi ostale mjere za event industriju, noćne klubove, te putničke agencije, a sve ostalo je u funkciji normalnoga rada, potvrdio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Ostaje mjera skraćenog radnog vremena do kraja godina.


Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da ako dođe do negativne epidemiološke situacije, poduzetnici mogu računati na pomoć Vlade, ali ako dođe do kretanja u pozitivnom kontekstu, tada očekuje da će u nekom trenutku iščeznuti mjere za očuvanje radnih mjesta.


Ministar Beroš ističe da je COVID ozbiljan udarac na zdravlje pojedinaca, stabilnost zdravstvenog sustava, ali i državni proračun. Izvijestio je kako su prema najnovijim podacima HZZO-a, trenutačni troškovi zdravstvenog sustava preko 2,753 mlrd. kuna.


Poziva se na cijepljenje, oprez i poštivanje epidemioloških mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!