Državna odvjetnica New Yorka optužila Trumpa i njegovu djecu za prijevare

21.09.2022.

19:19

Autor: Hina/Reuters

Trump optužen za brojne prijevare

Trump optužen za brojne prijevare

Foto: Gaelen Morse / REUTERS

Tužiteljstvo države New York optužilo je Donalda Trumpa i dvoje njegove djece za prijevaru, nakon trogodišnje istrage o poslovnoj praksi bivšeg predsjednika SAD-a, pokazuju sudski zapisnici.


U tužbi podnesenoj državnom sudu New Yorka na Manhattanu ističe se da je Trump Organization sudjelovala u brojnim prijevarama i lažnom predstavljanju prilikom pripreme godišnjih financijskih izvješća od 2011. do 2021. godine.  


Kao optuženi navedeni su Trump Organization, sin bivšeg predsjednika Donald Trump mlađi i njegova kći Ivanka Trump.


Istraga državne tužiteljice Letitie James bila je usredotočena na to je li Trumpova organizacija pogrešno iskazala vrijednosti svojih nekretnina kako bi dobila povoljne zajmove i porezne olakšice.


James je kazala da su istragom otkriveni značajni dokazi da su Trump i njegova kompanija krivo iskazali vrijednost brojnih nekretnina.


Bivši republikanski predsjednik zanijekao je krivnju, a istragu je opisao kao politički motiviran lov na vještice.


Tužba je uslijedila nakon istrage u kojoj je demokratkinja James optužila Trumpa, njegovu tvrtku i neke članove obitelji Trump za korištenje taktike odgode kako bi ignorirali sudske pozive i izbjegli svjedočenje.

Donald Trump je 10. kolovoza odbio odgovarati na pitanja u dugotrajnom svjedočenju iza zatvorenih vrata u uredu državnog odvjetnika, pozivajući se na ustavnu privilegiju protiv samooptuživanja više od 400 puta.


Donald Trump mlađi i Ivanka Trump pristali su dati izjave tek nakon sudske odluke.


Tužba državne odvjetnice New Yorka jedan od najvećih pravnih udaraca za Trumpa otkako je napustio predsjedničku dužnost u siječnju 2021. 


FBI je 8. kolovoza pretražio Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u akciji koju je odobrio sud u sklopu kaznene istrage o tome je li nezakonito uzeo iz Bijele kuće predsjedničku dokumentaciju, usključujući povjerljive i strogo povjerljive dokumente.


Trump se također suočava s kaznenom istragom u Georgiji zbog pokušaja da poništi rezultate izbora 2020.


Bivši američki predsjednik odbacuje sve optužbe i razmišlja o ponovnoj kandidaturi za predsjednika 2024.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!