Trump pod istragom zbog mogućeg kršenja zakona o špijunaži

13.08.2022.

08:24

Autor: Marko Stričević/HRT/IMS

Donald Trump

Donald Trump

Foto: David 'Dee' Delgado / Reuters

Nastavljaju se problemi za bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pod kriminalnom je istragom zbog mogućeg kršenja Zakona o špijunaži. Otkriće da je Trump imao dokumente označene kao "strogo povjerljive" moglo bi ga dovesti u veliku pravnu opasnost.

Savezni sud objavio je nalog po kojem su agenti savezne policije postupali upavši na imanje Donalda Trumpa. Iz njega su iznijeli 20 kutija s dokumentima koje je bivši predsjednik ponio sa sobom nakon poraza na izborima. Neki od njih, kako pokazuje nalog, vode se u kategoriji najtajnijih, odnosno "Top Secret" . Trumpa se sumnjiči za kršenje zakona o špijunaži, opstrukciju pravosuđa i nezakonito postupanje s vladinim podacima.

- Trump je izjavio da je kao predsjednik u skladu s ovlastima skinuo oznaku tajnosti s dokumenata pronađenih na imanju Mar-a-Lago i da ga je savezna policija FBI samo trebala pitati za njih, iako znamo da im je Ured za pravosuđe izdao nalog za premetačinu te da su savezni agenti posjećivali Mar-a-Lago i prije, kada im ti dokumenti nisu bili dani. Također znamo da su na temelju naloga za pretragu savezni agenti istraživali niz mogućih kršenja zakona, rekao je Michael Belsamo, reporter Associated Pressa.

Ovaj proces bez presedana u povijesti institucije predsjednika nastavlja produbljivati političku krizu u SAD-u jer je velik dio zastupnika Republikanske stranke stao uz Trumpove tvrdnje o zloupotrebi državnih ovlasti i korumpiranosti cijelog sustava. U studenome su parlamentarni izbori na kojima će republikanci pokušati preoteti demokratima većinu zastupničkih mjesta.

- To što rade bivšem predsjedniku Trumpu politički je progon. Državni tužitelj Garland zloupotrijebio je svoju poziciju moći kako bi politički progonio neprijatelje Joea Bidena. Svrha ovoga je samo spriječiti predsjednika Trumpa da ponovno preuzme vlast, rekla je Marjorie Taylor, republikanska zastupnica u Kongresu.

- Razmislite o ovome. Predsjednik Sjedinjenih Država možda je prekršio Zakon o špijunaži. Teško je to prihvatiti. Ali s druge strane, taj čovjek nimalo ne poštuje vladavinu prava. Nimalo ne poštuje ustav. On je netko tko žudi za tim da postane autoritarni, odnosno fašistički tip vladara. I znate što? U ovoj zemlji imamo izbore. Vidjet ćemo što će se dogoditi na jesenskim parlamentarnim izborima, poručio je Jim McGovern, demokratski zastupnik u Kongresu.

Pozivajući se na neslužbene izvore u saveznoj policiji, CNN javlja da FBI istražuje i dosad nezabilježen broj prijetnji njihovim agentima čija su imena dospjela u javnost u vezi s istragom protiv bivšeg predsjednika.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!