Dva mjeseca rata u Ukrajini

25.04.2022.

08:11

Autor: Elizabeta Gojan/HRT

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Pavel Klimov / REUTERS

U treći mjesec agresije na Ukrajinu, najvećeg napada na jednu europsku državu od Drugoga svjetskog rata, Rusija ulazi s bombardiranjem gradova i ofenzivom na Donbas, ali i sve jasnijim konačnim ciljevima Vladimira Putina: uzimanjem ukrajinskog teritorija od istoka, preko već anektiranog Krima i cijele obale do granice s Moldavijom, gdje bi se spojio s proruskom enklavom u toj zemlji, Pridnjestrovljem. Primirje se nije uspjelo dogovoriti ni za blagdan Uskrsa..

Uskrs "daje veliku nadu i nepokolebljivu vjeru da će svjetlost pobijediti tamu, da će dobro pobijediti zlo, život smrt, i stoga će Ukrajina sigurno pobijediti" - poručio je točno dva mjeseca od početka ruskog napada na njegovu zemlju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoporuci snimljenoj u jednoj od najpoznatijih ukrajinskih znamenitosti, tisuću godina staroj katedrali Svete Sofije u Kijevu.

- Ne zaboravite Černjihiv, Mikolajiv, Herson, Sumi, Harkiv, Izjum, Kramatorsk, Volnovahu, Popasne. Sve druge gradove i sela u kojima odjekuju zastrašujuće eksplozije. Neka oni i svi mi doživimo vatromet pobjede. Ne zaboravite Mariupolj i njegove herojske branitelje. Možete uništiti zidove, ali ne možete slomiti temelj našeg duha, duh naših boraca, duh svih nas, rekao je Zelenski.

Optužio je Rusiju da se i dalje koristi "filtracijskim kampovima" u koje se šalju ukrajinski državljani prije nego što ih prisilno presele u Rusiju. Njih je usporedio s nacističkim koncentracijskim logorima.

Mariupolj, nekoć razvijena luka na jugu, potpuno je uništena u ruskim napadima. Gradonačelnik, kojeg su na početku rata Rusi na 5 dana zatočili, procjenjuje da je u ova 2 ratna mjeseca ubijeno oko 20.000 civila. Nastavlja se žestoko bombardiranje posljednje utvrde obrane Mariupolja, čeličane Azovstalj, u podrumima u kojima se skrivaju posljednji branitelji i najmanje tisuću civila. Nakon mnogih neuspješnih, još jednom se dogovara pokušaj evakuacije civila, kojih je još najmanje 100.000 u Mariupolju.

- Sretan Uskrs cijeloj Ukrajini. Danas je sveti dan i usprkos tomu, neprijatelj i dalje bombardira iz aviona, ispaljuje rakete s brodova, puca iz topova, neprijateljski tenkovi i dalje nas gađaju, a pješaštvo pokušava jurišati, rekao je Svjatoslav Palamar, dozapovjednik bojne Azov.

- Iako neprijatelj shvaća da je već izgubio borbu oko Harkiva, nastavlja terorizirati naše civilno stanovništvo raketnim napadima, višecijevnim raketnim bacačima Grad i Vihor. Dok ovo govorim, Uraganima napadaju dijelove Harkiva - Saltivku i Sjevernu Saltivku, rekao je Oleh Sinjebuhov, guverner regije Harkiv.

Posljednje žrtve dvomjesečnog ruskog uništavanja Ukrajine - tromjesečna beba i još 7 stanovnika Odese, luke na Crnome moru, biseru arhitekture 19 stoljeća, s monumentalnim Potemkinovima stubama, ovjekovječenima u slavnoj Ejzenštejnovoj "Krstarici Potemkin".

U moskovskoj katedrali Krista Spasitelja, uskrsnju je službu predvodio poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril. Među vjernicima, sam, Vladimir Putin... vidljivo uznemiren, grize usnice.

I dok Kiril nijednom riječju nije osudio rat u Ukrajini, ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej, duhovni poglavar 300 milijuna pravoslavnih kršćana, ponovio je poziv za prekid bratoubilačkog rata te otvaranje humanitarnih koridora ondje gdje se "događa neopisiva ljudska tragedija". I papa Franjo iskoristio je pravoslavni uskrsnji vikend za još jedan poziv na primirje u Ukrajini.

- Obnavljam apel za uskrsno primirje, minimalni i opipljivi znak volje mira. Zaustavite napad da pomognete patnji iznemoglog naroda, prestanimo, poslušajmo riječi Uskrsloga koji na dan Uskrsa ponavlja svojim učenicima: 'Mir vama, mir vama.', rekao je papa Franjo.

Tijekom susreta s najvišim američkim dužnosnicima koji dolaze u Kijev od početka rata, državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i ministrom obrane Lloydom Austinom ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražit će od Washingtona dodatno teško naoružanje.

- Razgovarat ćemo o oružju koje nam je potrebno i rokovima isporuke, rekao je Zelenski.

Rusija je najavila istragu o navodnoj nazočnosti sabotera britanske elitne postrojbe SAS-a u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!