VIDEO: Nemirna noć iza Kijeva, građani u skloništima

25.02.2022.

14:54

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT

Drugi dan ruske invazije

Drugi dan ruske invazije

Foto: Maksim Levin/Gleb Garanich/Valentyn Ogirenk/Umit Bektas / REUTERS

Eksplozije odjekuju Kijevom, vode se žestoke borbe u sjevernom gradskom okrugu. Ukrajinsko ministarstvo obrane pozvalo je stanovnike da pripreme Molotovljeve koktele za borbu s Rusima. Nakon što je potpisao odluku o općoj mobilizaciji, u obraćanju naciji ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je sve građane koji se osjećaju sposobnima - da uzmu oružje i brane domovinu.

Najveći europski rat u gotovo 8 desetljeća ušao je u svoj drugi dan. Traju napadi, projektili padaju na civilne i vojne ciljeve, ruske trupe na tlu napreduju. Jutros je stigla vijest da su na prilazima Kijevu, zapadni izvori tvrde da je u tijeku operacija opkoljavanja glavnoga grada. Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je prvoga dana potvrđena pogibija 137 Ukrajinaca. Kaže i da su europski čelnici u strahu.

- Najveća vojna sila na svijetu gleda izdaleka. Jesu li jučerašnje sankcije uvjerile Rusiju? Vidimo na našem nebu i osjećamo na našem tlu da sankcije nisu dovoljne, rekao je.

Usporedio je to s događajima 1941. Smatra da su ruski diverzanti već u Kijevu i love njega osobno i njegovu obitelj.

- Ja ostajem u glavnome gradu. Moja obitelj također je u Ukrajini, i moja djeca. Moja obitelj nije izdajnička, mi smo Ukrajinci. Prema mojim informacijama neprijatelj me označio kao metu broj jedan, moju obitelj kao metu broj dva, poručio je Zelenski.

Tromilijunski Kijev proveo je nemirnu noć.

- Oko 4, 4.15, moja majka počela je vikati, skočio sam iz kreveta, posvuda je bila prašina, čulo se vrištanje, alarmi automobila, rekao je Jurij Žihanov, stanovnik Kijeva.

Građani Kijeva su u skloništima. Ljudi bježe iz zemlje koju gaze agresorski tenkovi.

U separatističkim dijelovima na istoku Ukrajine, koji već godinama nisu pod kontrolom Kijeva, a koje je prije dva dana Rusija priznala, vlada izvanredno stanje. Opća mobilizacija, vojna policija na inače praznim ulicama, tvrde da love agente kijevskog režima. Oni najborbeniji su oduševljeni.

U Moskvi i drugdje u Rusiji antiratni prosvjedi. Uhićeno je oko 1.500 ljudi. U Moskvi su nosili karikaturu na kojoj Adolf Hitler gladi po licu malenog Vladimira Putina, prikazanog kao dječaka koji očarano gleda u lidera Trećega Reicha.

NATO ojačava svoje članice koje su na prvoj crti. Njemački vojni zrakoplovi prebacuju se u Rumunjsku kako bi pomogli nadzirati zračni prostor. Njemačka potvrđuje da će poslati i drugu vojnu pomoć na istok Europe.

Snimke iz Estonije pokazuju dolazak britanskih oklopnih postrojbi. Očito se strahuje da san o obnovi Sovjetskog Saveza neće stati samo na Ukrajini.

Ne putuju Ukrajinci samo u jednom smjeru, neki se i vraćaju u svoju domovinu. Poput vojnih veterana iz rata u Donbasu sredinom prošlog desetljeća.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!