00:07 / 28.01.2022.

Autor: HRT/HINA/AFP

SAD traži sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog krize na ukrajinsko-ruskoj granici

Ukrajinsko-ruska kriza

Ukrajinsko-ruska kriza

Foto: Carlo Allegri/Sergey Pivovarov / REUTERS

Sjedinjene Američke Države su priopćile da su za ponedjeljak zatražile javni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog krize na ukrajinsko-ruskoj granici, jer "ruske prijetnje ugrožavaju međunarodnu sigurnost i mir".


"Više od 100.000 ruskih vojnika raspoređeno je na granici s Ukrajinom, a Rusija je umiješana i u druge činove usmjerene prema destabilizaciji Ukrajine, što predstavlja jasnu prijetnju međunarodnoj miru i sigurnosti te Povelji Ujednjenih naroda", stoji u priopćenju američke veleposlanice pri UN-u Linde Thomas-Greenfield.   

Washington pozvao Peking da iskoristi svoj "utjecaj" na Moskvu

SAD je pozvao Kinu da iskoristiti svoj "utjecaj" na Rusiju i odvrati je od napada na Ukrajinu, rekla je zamjenica američkog državnog tajnika Victoria Nuland i ponovila da plinovod Sjeverni tok neće biti operativan ako Rusija napadne Ukrajinu.

- Pozivamo Peking da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu i nagna ju na diplomaciju, jer ako u Ukrajini bude sukoba, to neće biti dobro ni za Kinu. To bi bio velik udar na svjetsko gospodarstvo i na energetski sektor, dodala je Nuland o Kini koja je javno dala potporu Moskvi.

SAD navodi da je siguran da sporni plinovod Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom neće biti pušten u rad ako Moskva napadne Ukrajinu.

Rusija, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici posljednjih mjeseci, zahtijeva povlačenje NATO snaga i oružja iz istočne Europe, te traži da se NATO obveže da nikada neće primiti Ukrajinu u članstvo. Rusija smatra da su krizu pokrenuli NATO i SAD te zahtijeva sigurnosna jamstva od Zapada, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!