Europske monarhije ožalošćene zbog smrti kraljice Elizabete II.

08.09.2022.

23:06

Autor: T.V./HRT/Hina

Kraljica Elizabeta s nizozemskim kraljevskim parom

Kraljica Elizabeta s nizozemskim kraljevskim parom

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

Europske monarhije opraštaju se od britanske kraljice Elizabete II. koja je umrla u četvrtak poslijepodne u dobi od 96 godina, nakon što je ranije ove godine proslavila platinasti jubilej.

- Pamtimo kraljicu Elizabetu II. s dubokim poštovanjem i velikom privrženošću. Čvrsta i mudra, posvetila je svoj dug život služenju britanskom narodu. Osjećamo snažnu vezu s Ujedinjenim Kraljevstvom i kraljevskom obitelji i dijelimo njihovu tugu u ovom trenutku, naveo je u izrazu sućuti nizozemski kralj Willem-Alexander.

- Moja obitelj i ja smo danas s tugom primili vijest da je preminula moja draga rođakinja, Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II., rekao je švedski kralj Karlo XVI. Gustav.

Kraljica Elizabeta II. i kralj Karlo XVI. Gustav rodbinski su povezani.

- Kraljica je služila svojim zemljama i Commonwealthu s iznimnom odanošću i osjećajem dužnosti. Bila je stalno prisutna, ne samo u britanskom društvu nego i međunarodno. Osim toga, uvijek je bila dobar prijatelj mojoj obitelji i poveznica s našom zajedničkom obiteljskom povijesti, dodao je švedski kralj.

Španjolski kralj Filip VI. poslao je u četvrtak telegram sućuti britanskoj kraljevskoj obitelji.

- Svi ste u našim srcima i mislima. Jako će nam nedostajati, napisao je španjolski kralj u telegramu koji je kasnije proslijeđen novinskim kućama.

Belgijski kralj Filip i kraljica Matilda opisali su kraljicu Elizabetu II. kao "izvanrednu ličnost" u poruci sućuti.

- Zauvijek ćemo čuvati drage uspomene na ovu veliku damu koja je tijekom cijele svoje vladavine iskazivala dostojanstvo, hrabrost i predanost, priopćio je belgijski kraljevski par.

- Svaki naš susret ostat će zauvijek urezan u našem sjećanju, istaknuli su.

- Kraljevska obitelj duboko je ožalošćena viješću o smrti Njezina Veličanstva kraljice Elizabete II., priopćila je Kraljevska kuća Norveške.

Kraljica Elizabeta II., najdugovječniji monarh, došla je na prijestolje nakon smrti svog oca kralja Georgea VI., 6. veljače 1952., kada je imala samo 25 godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!