Finska i Švedska za NATO, korak naprijed u razgovorima s Turskom

09.03.2023.

21:16

Autor: HRT/Hina/D.M.

Zastava NATO saveza

Zastava NATO saveza

Foto: Ints Kalnins/File Photo / REUTERS

Turska prihvaća da su Švedska i Finska poduzele konkretne, no nedovoljne korake da postanu punopravne članice NATO-a i te tri zemlje održat će nove sastanke, rekao je u četvrtak glavni pregovarač Stockholma.

Švedska i Finska prošle su godine zatražile članstvo u NATO savezu, no naišle su na otpor Turske koja smatra da pružaju utočište Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) koju Ankara i zapadni saveznici smatraju terorističkom organizacijom.

- Vidimo da je Turska prepoznala da su i Švedska i Finska poduzele konkretne korake u ovom sporazumu, što je dobar zna. Mali korak naprijed - razgovori su ponovno krenuli te smo se dogovorili da ćemo se nastaviti sastajati, a ne mogu točno reći kada, rekao je nakon nastavka trilateralnih razgovora glavni pregovarač Oscar Stenstrom na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a.

Glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin rekao je da su koraci koje su poduzele Švedska i Finska za rješavanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare bili pozitivni, ali nedovoljni za tursku ratifikaciju njihove kandidature za NATO.

- Još jednom smo istaknuli sigurnosne zabrinutosti i očekivanja Turske. Koraci koje će države poduzeti odredit će tijek i brzinu tog pitanja, rekao je.

Turska je u siječnju obustavila pregovore pokrenute trilateralnim sporazumom dogovorenim u Madridu prošle godine. Povod je bio prosvjed u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu na kojem je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana.

Ankara ponavlja da posebice Švedska nije uspjela provesti svoj dio Madridskog sporazuma.

Stenstrom je rekao da je Švedska ispunila svoj dio nagodbe. U sklopu napora da uvjeri Tursku da ozbiljno shvaća njezine strahove od militanata, švedska vlada će ovaj tjedan parlamentu predstaviti novi nacrt zakona protiv terorizma.

Nova mjera, koja se priprema od 2017., nakon što je kamion uletio u gomilu u Stockholmu usmrtivši petero ljudi, kriminalizirat će "sudjelovanje u terorističkoj organizaciji, rekla je vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!