19:22 / 30.03.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Francuska drži crni europski rekord, u Španjolskoj ukinute brojne zabrane

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Albert Gea / Reuters

Stanje u susjedstvu i dalje je teško. U Sloveniji nastavlja rasti broj novozaraženih, baš kao i u Bosni i Hercegovini. I neke druge zemlje suočene su s problemima zbog sve lošijih pokazatelja, ali i novih problema s cjepivom AstraZenece.


U Republici Srpskoj, a sve zbog donacija ruskog Sputnjika, počeli su cijepiti osobe starije od 65 godina. Ostatak zemlje ovisan je o europskoj pomoći putem mehanizma COVAX.

- Zaista sam sretan što sam mogao danas doći i primiti cjepivo jer to je najbolja pomoć koju mogu dobiti, rekao je Dragomir Batan, stanovnike Banje Luke.

Još jedna zemlja u regiji, koja je dosad bila gotovo zaboravljena od svijeta, napokon je krenula u cijepljenje, i to zahvaljujući COVAX-u. Na Kosovo su stigle prve doze Pfizerova cjepiva. Medicinsko osoblje prvo na redu.

- Povijesni je ovo dan za našu zemlju. Nakon prevencije, krećemo u aktivnu borbu protiv virusa. I poručujem svim sugrađanima: cjepivo je korisno i jedini je način borbe, rekao je Valbon Krasniqi, ravnatelj Sveučilišne bolnice Kosova.

Novi problemi s cjepivom AstraZenece. Dvije glavne berlinske klinike, Charité i Vivantes, privremeno su zaustavile cijepljenje svojih zaposlenica mlađih od 55 godina tim cjepivom zbog novih slučajeva tromboze u Njemačkoj, a istu mjeru za žene mlađe od 60 godina uveo je i grad Berlin.

- Odluka je donesena nakon analize koju je obavio Institut Paul Ehrlich i logična je bila odluka da privremeno obustavimo cijepljenje rizičnih skupinam rekla je Dilek Kalayci, berlinska ministrica zdravstva.

Francuska opet drži nezahvalan europski crni rekord u broju novozaraženih. Broj bolesnika na intezivnoj njezi stvara sve veće probleme zdravstvenom sustavu.

- Ako uvedemo potpuni lockdown od 1. travnja, na intenzivnoj njezi bit će oko tri tisuće pacijenata, a ako zatvaranja ne bude, lako bi ih moglo biti više od četiri tisuće. A sustav tada puca, kazao je Gilles Pialoux, ravnatelj odjela za infektologiju bolnice Paris Tenon.

Za razliku od Francuske, u susjednoj Španjolskoj mnogo bolja situacija pa su ukinute i brojne zabrane. Lokali opet rade, Madrid je pun turista željnih provoda.

- Lijepo mi je, poštujem pravila, ne želim nikakve probleme, došli smo uživati, a ne divljati, kazao je Vincent, turist iz Pariza.

A divljanja po ilegalnim zabavama u Madridu ne nedostaje. Samo noćas policija je prekinula njih više od 350. A po broju sudionika rekordna je bila zabava u jednom apartmanu u koji se naguralo gotovo trideset turista. Većinom iz Francuske koja je u karanteni. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!