12:35 / 12.12.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

G7 upozorava Rusiju na teške posljedice u slučaju napada na Ukrajinu

Skupina G7

Skupina G7

Foto: Olivier Douliery / REUTERS

Skupina sedam najbogatijih zemalja upozorila je Rusiju u nedjelju na teške posljedice napadne li predsjednik Vladimir Putin Ukrajinu, prema nacrtu izjave koji je dobio Reuters.

Na samitu u Liverpoolu na sjeveru Engleske izaslanici G7 rekli su da su ujedinjeni u osudi ruskoga gomilanja snaga blizu Ukrajine i pozvali Moskvu na smirivanje stanja.

- Rusija ne bi trebala sumnjati da bi daljnja vojna agresija na Ukrajinu imala velike posljedice i tešku cijenu, stoji u nacrtu izjave, potvrdili su izvori iz G7.

Ukrajina je u središtu krize u odnosima Istoka i Zapada te optužuje Rusiju za gomilanje desetaka tisuća vojnika koji se pripremaju za moguću vojnu ofenzivu velikog raspona.

Rusi niječu da planiraju napad te Ukrajinu i SAD optužuju ih da se ponašaju destabilizirajuće dok njima treba jamac sigurnosti radi vlastite zaštite.

Skupinu G7 čine Britanija, Francuska, Italija, Japan, Kanada i SAD, a uključeni su i predstavnici Europske unije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!