Gazprom ponovo šalje plin u Italiju

05.10.2022.

Zadnja izmjena 12:36

Autor: V.K./HRT/Hina

Gazprom najavio obnovu isporuka plina

Gazprom najavio obnovu isporuka plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Ruski plinski div Gazprom objavio je u srijedu da je ponovo počeo izvoziti plin u Italiju preko Austrije nakon što je riješen problem s jamstvom koje je tražio austrijski regulator.


Gazprom je prošle subote objavio da je tranzit njegovog plina kroz Austriju obustavljen, a austrijska vlada poručila je da ruska kompanija poručila nije potpisala potrebne ugovore.

U Austriji su 1. listopada na snagu stupili novi propisi koji nalažu uplatu jamstva za tranzit plina, objašnjava novinska agencija APA.

Šef talijanske tvrtke Eni, kupca ruskog plina, naglasio je u ponedjeljak da obustava isporuka preko ulazne točke Tarvisio na sjeveru Italije "nema apsolutno nikakve veze s geopolitičkim čimbenicima".

- Uzrok je činjenica da bi Gazprom morao platiti novčano jamstvo za transport plina iz Austrije u Italiju koje se do sada nije tražilo, rekao je Claudio Descalzi, dodavši da jamstvo iznosi 20 milijuna eura.

Eni provjerava može li umjesto Gazproma i austrijskog operatera fizički preuzeti ruski plin koji je već u Austriji, naglasio je u ponedjeljak šef talijanske tvrtke, dodavši da su spremni platiti jamstvo umjesto ruske kompanije kako bi doveli plin u Italiju.

Gazprom je u srijedu objavio da je s talijanskim kupcima našao rješenje za blokadu plina koju su izazvale regulatorne promjene u Austriji.

Eni je u priopćenju na talijanskoj platformi GME potvrdio da je opskrba nastavljena, dodavši ipak da u srijedu očekuju tek dio naručenog plina.

Nastavak opskrbe omogućilo je to što su Eni i uključene strane riješile ograničenja, proizišla iz novih propisa koje su uvela austrijska regulatorna tijela, izvijestila je talijanska kompanija u odvojenom priopćenju, ne navodeći pojedinosti.

- Unatoč najnovijoj obustavi, opskrba je u Italiji nadmašila domaću potražnju, što je nekim dobavljačima omogućilo da plin prodaju izvan zemlje i iskoriste priliku koju nude više cijene u nizozemskom čvorištu Title Transfer Facility (TTF), rekao je Descalzi.

Kako bi spriječila izvoz dijela plina, Italija bi mogla povećati propisanu razinu zaliha prema 100 posto, rekao je šef Enija. 

Ruski plin čini oko 10 posto talijanskog uvoza, što je znatno manje od prijašnjih 40 posto, rekao je upućeni izvor, a pritom se povećao udio plina koji Italija uvozi iz Alžira i sa sjevera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!