Obitelji nestalih u željezničkoj nesreći neutješni, studenti prosvjeduju

03.03.2023.

19:51

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Prosvjed studenata u Ateni zbog željezničke nesreće

Prosvjed studenata u Ateni zbog željezničke nesreće

Foto: Louiza Vradi / REUTERS

Ne prestaju štrajkovi, prosvjedi i bijes građana zbog stravične željezničke nesreće u Grčkoj. Vlada je pod oštrim kritikama zbog stanja željezničkog sustava. Nakon nesreće pokrenuta je istraga i uhićen je šef postaje. Istražitelji još pokušavaju otkriti zašto su dva vlaka bila na istoj tračnici.


Mirela i Panos Routsi pokazuju fotografiju svog 22-godišnjeg sina Denisa. Ispred bolnice u Larissi već tri dana i noći, bez sna, sa sve manje nade, kroz suze, mole za bilo kakvu vijest o njemu.

- Može li mi netko bilo što reći... Ne znam je li sjedio na svom mjestu u trenutku nesreće, samo želim znati je li ga netko vidio, kaže Mirela Routsi.

Denis je bio kod prijatelja u Ateni. Kao i većina putnika, studenata, nakon blagdana vraćao se kući u Solun, u petom vagonu vlaka koji koji nikad nije stigao na odredište. Pri brzini od 160 kilometara na sat izravno se sudario s teretnim vlakom koji je vozio istim kolosijekom.

- Tata, kasnit ću, rekao je, nazvat ću te, nemoj dolaziti prerano na stanicu. Još uvijek čekam njegov telefonski poziv, kazao je Panos Routsi.

Najmanje 57 osoba poginulo je, od 38 još hospitaliziranih, sedam je na intenzivnoj njezi, identificirano je 31 tijelo - gotovo sva na temelju DNK-testova, jer je nesreća bila toliko nasilna, da se nailazi samo na male ostatke poginulih. Pedeset i šest osoba vode se kao nestale, baš kao i Denis.

- Ubili su ga, eto to se dogodilo. Oni su ubojice, svi do jednog, očajan je Panos Routsi.

video thumb

I dok obitelji pokapaju svoje najmilije, raste bijes zbog nesreće koju je vlada premijera Mitsotakisa pripisala ljudskoj pogrešci, ali za koju sindikati kažu da je bila neizbježna zbog neodržavanja i neispravne signalizacije.

Radnici željeznica produljili su štrajk na drugi dan, zaustavljen je sav željeznički promet u državi. Sindikati žele jasan vremenski raspored za provedbu sigurnosnih protokola.

Inače, željeznicama u Grčkoj upravlja talijanska grupacija Ferrovie dello Stato Italiane, koja održava 342 putničke i komercijalne linije dnevno.

Prosvjedi studenata na ulicama Atene i u Larissi


"Ubojice", ispisuju studenti na ulicama Atene. Njih oko dvije tisuće blokiralo je cestu ispred parlamenta kako bi šutnjom odali počast poginulima, uglavnom svojim kolegama. Prosvjedovalo se i u Larissi, u blizini koje se najteža željeznička nesreća u povijesti zemlje dogodila. Pedesetdevetogodišnji šef tamošnje postaje uhićen je, priznao je dio odgovornosti, no njegov odvjetnik ističe kako on nije jedini krivac.

- Najviše od svega osjećamo bijes što se ovo moglo dogoditi 2023. godine, kako se dva vlaka mogu sudariti, kada postoji toliko mnogo tehnologije, rekao je Agelos Thomopoulos, student .

Sve kritiziraju i oporbeni političari upozoravajući kako je svaki pokušaj skrivanja i prikrivanja istine o tragediji u Tempiju nepoštivanje mrtvih i predviđanje novih tragedija.

Prije nesreće vlada je najavljivala izbore za proljeće, mediji su navodili 9. travnja kao najvjerojatniji datum. Sada bi taj plan mogao biti povučen.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!