Honduras će suspendirati neka ustavna prava u borbi protiv bandi

04.12.2022.

07:14

Autor: Hina/HRT/R.S.

Vojna policija u borbi protiv bandi

Vojna policija u borbi protiv bandi

Foto: Fredy Rodriguez / Reuters

Vlada Hondurasa objavila je da će suspendirati neka ustavna prava u područjima dva najveća grada koja kontroliraju kriminalne skupine.

Prava bi bila suspendirana u sklopu izvanrednog stanja nacionalne sigurnosti koje bi trajalo 30 dana i koje bi se primijenilo u utorak u nekim od najsiromašnijih područja glavnog grada Tegucigalpe i sjevernog grada San Pedro Sula.


Gradovi se bore s takozvanim "ratnim porezom", u kojem bande nude zaštitu ili govore da oni koji plate neće biti ubijeni. Bande su palile autobuse i ubijale vozače koji nisu platili naknadu, što je natjeralo tvrtke i ljude da plaćaju iz straha.


Mjera, za koju se očekuje da će je odobriti vijeće ministara, dio je plana predsjednika Xiomara Castra za obračun s nasilnim skupinama. Iznude generiraju godišnji profit bandama od 737 milijuna dolara, gotovo tri posto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!