IEA: 50 postotno povećanje globalnih ulaganja u čistu energiju do 2030.

27.10.2022.

10:13

Autor: Hina/HRT/R.S.

Direktor IEA-e Fatih Birol

Direktor IEA-e Fatih Birol

Foto: Isabel Kua / Reuters

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, IEA, globalna energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu mogla bi ubrzati prijelaz na čistu energiju jer bi provedba novih planova značila 50 postotno povećanje globalnih ulaganja u čistu energiju do 2030.


Osim kratkoročnih mjera zaštite potrošača od rasta cijena, kriza je dovela do toga da mnoge države sada ubrzavaju strukturne promjene, piše IEA u svom godišnjem Svjetskom energetskom pregledu predstavljenom u četvrtak u Parizu. Ako se provedu, planovi bi značili 50 postotno povećanje globalnih ulaganja u čistu energiju do 2030.


- Energetska tržišta i energetska politika ne mijenjaju se samo kratkoročno, već i u narednim desetljećima, objasnio je direktor IEA-e Fatih Birol.


Prema analizi IEA-e, prvi put se nazire vrhunac ili plato svjetske potražnje za fosilnim gorivima. U sadašnjem političkom okviru očekuje se pad upotrebe ugljena tijekom sljedećih nekoliko godina, a potražnja za prirodnim plinom stigla bi do platoa do kraja desetljeća, a ranije je agencija predviđala njezin kontinuirani rast.IEA također predviđa da će sve veća prodaja električnih vozila dovesti do smanjenja potražnje za naftom sredinom 2030-ih, a zatim do blagog pada do sredine stoljeća. I tu je ranije agencija predviđala kontinuirani rast potražnje za naftom do sredine stoljeća. Prema analizi, udio fosilnih goriva u globalnoj energetskoj mješavini pasti će s 80 na 60 posto do 2050. Globalna emisija CO2 također će se smanjiti u skladu s tim.


Unatoč svemu tome, IEA očekuje globalno zagrijavanje od 2,5 stupnjeva Celzija do 2100. godine, čime se propušta postizanje cilja zagrijavanja do 1,5 stupnjeva Celzija koji bi trebao pomoći u sprečavanju ozbiljnih učinaka klimatskih promjena. Međunarodna agencija za energiju vjeruje da će globalne emisije CO2 dosegnuti vrhunac 2025. i tada će se polako smanjivati s visoke točke od 37 milijardi tona godišnje na 32 milijarde tona do 2050. godine.Samo prošle godine IEA je rekla da "nema jasnog vrhunca na vidiku" u energetskim emisijama, no to su promijenile najave novih većih ulaganja u vjetar i solarnu energiju.


Za postizanje nula neto emisija CO2 do 2050.,što je potrebno za ograničavanje porasta temperatura na najviše 1,5 stupnjeva Celzija, trebalo bi ulagati u čistu energiju 4 bilijuna američkih dolara godišnje do 2030., umjesto sadašnje procjene ulaganja od 2 bilijuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!