17:10 / 20.01.2022.

Autor: Ante Raić, Maja Sever/Regionalni dnevnik/HRT

Sjednica zagrebačke Skupštine za tjedan dana, očekuje se tema i o najavljenim otkazima

Zagrebačka gradska skupština

Zagrebačka gradska skupština

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Do sljedeće sjednice zagrebačke Gradske skupštine ostalo je točno tjedan dana, a to znači da se polako definiraju točke dnevnog reda. Većinu ih predlaže gradonačelnik, a pred matičnim skupštinskim odborima naći će se i oporbena točka o najavljenim otkazima u Zagrebačkog holdingu.

Gradski zastupnik Trpimir Goluža iz Kluba MOST-a predložio je zaključak o zapošljavanju i otpuštanju u Zagrebačkom holdingu, s obzirom na to da su na prvotnom popisu bili i ljudi na bolovanju ili rodiljnom dopustu.

- Da prije donošenja odluke o otpuštanju viška radnika u dogovoru sa sindikatima napravi novu sistematizaciju i valorizaciju radnih mjesta i redefiniraju uvjeti određivanja viška radnika – objašnjava Goluža.

- Prijedlog gospodina Goluže nismo prihvatili, s obzirom na to da je to proces koji je u tijeku te s obzirom na to da te kategorije koje su najosjetljivije neće biti, naravno, na popisu – odgovara Marijana Sumpor, predsjednica Odbora za gospodarski razvoj (Zagreb je naš!).

Gradski SDP-ovci predstavili su dopunu Odluke o grobljima, za koju kažu da je prvi korak inicijative o zaštiti Mirogoja.

- Kojim se mijenjaju zapravo određeni sadržaji koji se ovdje mogu uvrštavati, u ovoj situaciji kada groblju slijedi obnova nakon potresa, da su neki projekti koji traju, smatramo da je važno zaštititi da se ne dogodi ništa što bi podsjećalo ne neke transparentnosti iz nekih prošlih razdoblja – naglašava Viktor Gotovac, predsjednik GO SDP Zagreb.

O grobljima se raspravljalo i na Odboru za komunalno gospodarstvo, ali i još jednoj zanimljivoj točki - zagrebačkom pročistaču otpadnih voda. Bandićeva uprava tvrdila je da se treća faza radova ne može financirati iz europskih fondova, no kako će nositelj projekta postati Vodovod i odvodnja, projekt će prijaviti, ušteda za gradski proračun će iznositi 400 milijuna kuna.

- Koncesionar Zagrebačke otpadne vode dali su suglasnost da se raskine planirano financiranje putem kredita i preko njih i da nositelj bude ViO. Tako će se napraviti novi sporazum odlukom gradske skupštine ako bude usvojena, da se krene u potpuno novom način financiranja treće faze – kaže Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini (SDP).

S obzirom na to da je do sjednice Gradske skupštine ostalo punih tjedan dana, možemo očekivati da će dnevni red na kojemu su za sada 33 točke, dodatno narasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!