Izbjeglička tragedija se nastavlja, mnogi i ne znaju kamo idu

08.03.2022.

19:43

Autor: Maja Sever, Boris Kanazir/Dnevnik/HRT

Izbjeglice iz Ukrajine

Izbjeglice iz Ukrajine

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Pokušale su u veliki kovčeg na kotačima ugurati cijeli jedan život. Ne znaju kada će se vratiti. Mnogi i ne znaju kamo idu. Vlakom do Zahonija, malenog grada na granici Mađarske i Ukrajine, pa negdje na zapad.

- Idemo u Njemačku, u Berlin, zato što je rat. Naš tata je ostao... A mi smo morale otići. Sjedili smo u podrumu... Slušali smo sirene. Strašno je, kroz suze govori žena.

Njihovi muževi i sinovi ostali su negdje u Ukrajini. One ne prestaju gledati u ekran mobitela. Čekaju vijesti o pregovorima, o koridorima za civile, napadima. U Mađarsku je dosad ušlo oko 200 000 Ukrajinaca, većina ima osiguran smještaj u trećim zemljama.

Zahoni se kao tranzitna točka pobrinuo da ih dočeka otvorena srca. I gradske vlasti i brojni volonteri dan i noć pomažu i dočekuju ljude. Mnogi su došli i iz drugih zemalja. Ovdje su samo nekoliko sati. Po njih dolaze prijatelji ili rodbina ili nastavljaju vlakom, koji ovdje zovu solidarni vlak do Budimpešte, pa nekako dalje.

- Ovo je početna faza goleme humanitarne krize kakvu Europska unija nikada nije doživjela. Što se tiče ponašanja i dobrodošlice izbjeglim obiteljima, vidimo samo pozitivne primjere, kaže Zsolt Bala, predstavnik UNHCR-a.

Ekipa na terenu kuha tople obroke već nekoliko dana. Došli su iz Njemačke.

- Ja i još dva kuhara osigurali smo hranu za 5000 ljudi. Ideja se rodila prošle subote, probudio sam se i na televiziji vidio dijete kako plače, prvo što sam pomislio bilo je da moram pomoći. Pitao sam se što mogu učiniti. Dvadeset godina bavim se cateringom, 20 godina dostavljam hranu ljudima, sada je vrijeme da svoju hranu dajem onima kojima je to potrebno, kaže Ralf Eisenhult.

Vlakovi dolaze i odlaze. Tisuće ljudi iseljavaju se iz svojih domova. S kovčegom na kotačima, ruksakom i mobitelom.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!