19:34 / 11.04.2022.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

HTV iz Lavova: Britanci tvrde da bi Rusi mogli upotrijebiti fosforne bombe

Dragan Nikolić

Dragan Nikolić

Foto: Dnevnik / HRT

Ukrajinski predsjednik Zelenski izjavio je da Rusija gomila na desetke tisuća vojnika za ofenzivu i da je sljedeći tjedan ključan. Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova rekao je jutros da je za njega ruska ofenziva u Donbasu već počela.


- Nema još uvijek onih velikih okršaja, ali čelnik samoproglašene Narodne republike Donjeck rekao je kako će se oko Donbasa sukob uskoro intenzivirati. Kao da nije dovoljno to što je istok Ukrajine pod danonoćnim napadima, opsadom, grantiranjem ruske vojske, iz kojega se civili ubrzano evakuiraju vlakovima. Ruska strana tvrdi da je u okolici Dnjipra projektilima Kalibr, ispaljenima s mora, uništila četiri protuzračna sustava S-300 za koje su mnogi pretpostavljali da su slovački sustavi, ali to je slovački premijer odmah negirao. Uz to je navodno poginulo i 25 vojnika, izvijestio je reporter Dragan Nikolić javljajući se za Dnevnik iz Lavova.

Danas je organizirano devet humanitarnih koridora, a jedan je išao iz Mariupolja.

- Mariupolj je grad koji je na izdisaju. Britanska obavještajna služba tvrdi da bi uskoro ondje mogli vidjeti i upotrebu fosfornih bombi od strane ruske vojske koja je to već činila u Donjeckoj oblasti.

Dok EU planira Ukrajini isporučiti oružje vrijedno oko pola milijarde eura, stiže vapaj ukrajinskih marinaca iz Mariupolja da su ostali bez streljiva te da su spremni na posljednju bitku.

- S druge strane, prema navodima ukrajinske vojske, na ukrajinskom teritoriju od početka rata poginulo je više od 19.500 ruskih vojnika. Čini se još jedan ruski pukovnik, deveti po redu, koji je predvodio 59. tenkovsku pukovniju, a danas je inače i službeno inauguriran novi ruski zapovjednik. Nadimak generala Dvornikova "sirijski mesar" za američku stranu dovoljno govori o taktici koju bi Rusija mogla primijenjivati, a to je taktika "spaljene zemlje" po uzor na Alep ili Grozni, mjesta odakle Dvornikov itekako ima iskustva, rekao je Nikolić.

- Savjetnik ukrajinskog predsjednika za to vrijeme najavljuje dosta optimistično da će za dva do tri tjedna Zelenski i Putin sjesti za pregovarački stol, hrabro implicirajući da bi prije toga njegova zemlja trebala izvojevati pobjedu u Donbasu. Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, poručuje pak kako Rusija neće prekidati vojnu operaciju u Ukrajini zbog novih krugova mirovnih pregovora, dodao je Nikolić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!