19:08 / 02.05.2021.

Autor: Željko Raić/T.V./Dnevnik/HRT

Indijska vlada počela kampanju cjepljenja svih odraslih osoba

Indija

Indija

Foto: Amit Dave / PIXSELL

Potkraj siječnja, otprilike godinu dana od pojave pandemije, u svijetu je zabilježen stomilijunti slučaj zaraze koronavirusom. Samo tri mjeseca poslije taj je broj prešao 153 milijuna. Ubrzano širenje zaraze potpiruju žarišta u Indiji. Svaki pokušaj obuzdavanja epidemije čini se uzaludnim. Indija je prva zemlja u svijetu s više od 400 tisuća novozaraženih u jednome danu.


Statistika je neumoljiva - svaki potez koji indijska vlada povuče kako bi zaustavila pandemiju doslovno se sruši kao kula od karata. Zdravstveni sustav gotovo ne postoji, nema zaliha - nedostaje kisika, iako su konvoji svakodnevni, nema lijekova, nema medicinske opreme. Sve ovisi o međunarodnoj pomoći.

- Ovo je najveća francuska humanitarna operacija od pojave pandemije. Samo sada u ovom zrakoplovu stiglo je 28 tona pomoći, najviše medicinske opreme, rekao je Emmanuel Lenain, francuski veleposlanik u Indiji.

- Ova će oprema spasiti mnoge ljudske živote. U nedostatku kisika okrećemo se drugim načinima pomaganja pacijentima, a ova oprema nam to omogućava, kaže dr. Aditya Masheshwari.

Unatoč crnim pokazateljima i općoj nestašici cjepiva, indijska je vlada počela kampanju cijepljenja svih odraslih osoba. Upravo zbog toga određeni dijelovi zemlje proglašavaju potpunu karantenu, kojoj se gotovo svi protive.

- Kao i sve dosad, i ovaj pokušaj cijepljenja vlada je upropastila. Nemoguće je u tako kratkom vremenu cijepiti tako velik broj ljudi, a najvažnije je to da nemamo dovoljno cjepiva, poručuje Amit, stanovnik New Delhija.

Na drugoj strani svijeta, u Brazilu, koji je donedavno bio epicentar pandemije - masovna okupljanja, i to u znak potpore predsjedniku Bolsonaru. Nitko od njegovih pristaša ne mari za mjere sigurnosti, baš kao što ni on ne priznaje da je koronavirus opasan za ljude. Bolsonaro, naime, namjerava ukinuti sve oblike restrikcija, a ovi skupovi potpore mogli bi mu biti prevaga za tu odluku.

- Bolsonaro je živuća legenda i ima našu potporu. Istina je, virus postoji, ali da je tako opasan nije istina, kaže Leonardo Odel, pristaša brazilskog predsjednika.

Nakon punih osam mjeseci, a sve na temelju dobrih epidemioloških rezultata, španjolska mediteranska obala otvorena je za strane turiste. Svi oni turisti koji imaju probne digitalne putovnice mogli su uživati u noćnom životu.

- Pokušavamo održati i zadržati ocjenu čistog i sigurnog restorana kako bismo bili primjer svim ostalim kolegama. Mislim da se turizam polako vraća u normalu, ističe Xavi Vargas, vlasnik restorana.

A te normale željni su mnogi u Europi. U Nizozemskoj, koja prema mišljenju većine stanovnika vrlo sporo ublažava stroge mjere, masovni prosvjedi. Ne traže mnogo, samo tri stvari za koje tvrde da im je njihova vlada oduzela - ljubav, slobodu i demokraciju.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!