06:53 / 05.03.2021.

Autor: HRT

Na Banovini nastavljeno rušenje objekata, Petrinjci prosvjedovali

Prosvjed Petrinjaca

Prosvjed Petrinjaca

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Na Banovini je nastavljeno rušenje i sanacija oštećenih objekata, a i donacije pristižu i dalje.

Ispred kontejnera gradske uprave u Petrinji prosvjedovalo je 30-ak mještana. Kažu da grad inozemne donacije građevinskog materijala, koji im je obećan, drži u skladištima, dok građani i dalje spavaju u kontejnerima.

Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture kazao je u jučerašnjoj emisiji "Otvoreno" da stanje na Banovini nije tako kaotično.

- Stanje je teško i ne može biti jednostavno nakon onakvog razornog potresa. Postavljeno je 1594 kontejnera i mobilnih kućica. Napravljen je 1931 priključak struje. Podijeljeno je 853 tisuće tona hrane, kazao je. Kometirajući revolt građana rekao je: Ne možemo na temelju jedne šibice suditi o cijeloj kutiji.

Vlada je jučer donijela odluku da će korisnici s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapisnko-zagorske županije te Grada Zagreba biti oslobođeni plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu države, a oštećenih u potresu. Najmoprimci i korisnici državnih nekretnina bit će oslobođeni plaćanja počevši od siječnja ove godine pa do ponovne mogućnosti korištenja poslovnih prostora i stanova oštećenih u potresu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!