20:25 / 11.03.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT

Predizborne kampanje i obećanja za "bolje sutra"

Predizborne kampanje

Predizborne kampanje

Foto: Marko Lukunic/Marko Prpic/Sanjin Strukic / PIXSELL

Sudeći prema aktivnostima kandidata, slijedi vrlo duga pretkampanja za lokalne izbore. Najzanimljivija će, kao i uvijek, biti borba za županije i velike gradove.

Nacionalna dječja bolnica, na koju Zagrepčani čekaju nekoliko desetljeća, dio je programa Davora Filipovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba. Da bi se počelo s realizacijom projekta, čekaju se rezultati studije izvodivosti.

- Tad ćemo svi zajedno zasukati rukave i učiniti sve da naša djeca imaju vrhunsku skrb u gradu Zagrebu. No ne samo djeca grada Zagreba, nego i djeca iz cijele Hrvatske, kazao je Davor Filipović.

Još jedan od kandidata za čelno mjesto Zagreba, SDP-ov Joško Klisović, posjetio je epicentar zagrebačkog potresa. Smatra da se nije učinilo dovoljno kad je riječ o saniranju posljedica. Najavio je i projekt denivelacije gradske željeznice.

- Tu će stručnjaci reći da li da ona ide više u zrak ili da se ukopa u zemlju. Time ćemo osloboditi urbanistički velika područja grada koja su sada potpuno zapuštena, rekao je Joško Klisović.

SDP je u Međimurju predstavio kandidata za župana, trenutačnog dogradonačelnika Čakovca i vatrogasca, Marija Medveda. Međimurcima je obećao bolju prometnu povezanost.

- Radi se o izgradnji obilaznice Preloga, odnosno Murskog Središća. Svakako ćemo podržati i zalagati se za izgradnju brze pruge Čakovec-Zagreb, kazao je Medved.

U Rijeci je s kampanjom počela Radnička fronta predvođena Katarinom Peović. Kao kandidat za njezina zamjenika predstavljen je Nemanja Cvijanović, javnosti poznat po skulpturi u obliku velike partizanske zvijezde petokrake.

Poticat će razvoj kulture, ali i demokratizaciju najširih slojeva društva „i na razini kvartova i na razini grada i na razini radnih mjesta, kazala je Peović i dodala da radnicima treba omogućiti da u gradskim poduzećima dođu do mogućnosti odlučivanja. 

Listići će se zaokruživati za dva mjeseca, a pripreme su krenule. U Sisačko-moslavačkoj županiji 51 biračko mjesto je izvan upotrebe. Rješenje pronalaze DIP i Stožer.

- Treba vidjeti gdje se mogu spojiti biračka mjesta, ona koja nisu stradala. Također treba voditi računa da se ne poveća broj birača, odnosno da se ne stvore gužve na biračkom mjestu. Tamo gdje to neće bit moguće morat ćemo stavit šatore, kazao je Slaven Hojski iz Državnog izbornog povjerenstva.

Do konačnih izbornih lista još je mnogo vremena, jer dok su jedni s kampanjom krenuli, neke stranke svoje kandidate tek trebaju predstaviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!