Istraga Bidena u godini u kojoj počinju ozbiljne pripreme za izbore 2024.

20.01.2023.

19:47

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/HRT/R.S.

Joe Biden, američki predsjednik

Joe Biden, američki predsjednik

Foto: Leah Mills / Reuters

U Washingtonu neobična politička situacija. Dva posebna odvjetnika koje je imenovao ministar pravosuđa istražuju aktualnog predsjednika Joea Bidena i njegova prethodnika Donalda Trumpa. Obojicu zbog sumnje da su u privatnom posjedu zadržali povjerljive državne dokumente. Sve se događa na sredini Bidenova mandata, u godini u kojoj počinju ozbiljne pripreme za utrku za Bijelu kuću 2024.


Nakon obilaska nevremenom poharane Kalifornije američki je predsjednik želio govoriti o šteti i obnovi. No novinari su željeli odgovore na pitanja o povjerljivim državnim dokumentima koji su pronađeni u njegovu uredu, garaži i biblioteci kuće u Wilmingtonu.


- Surađujemo s istražiteljima u potpunosti kako bi se sve što prije rasvijetlilo. Ne kajem se, slijedim upute odvjetnika. To je točno ono što radimo, nema ničega spornog, rekao je Joe Biden, američki predsjednik.


Bijela kuća nespretno se nosi sa skandalom koji je procurio u javnost u siječnju, dva mjeseca nakon što je nekoliko klasificiranih dokumenata iz Bidenova potpredsjedničkog mandata pronađeno u njegovu privatnom uredu u Washingtonu. Kritičari povlače paralelu s Donaldom Trumpom u čijoj je vili na Floridi pronađeno 300-tinjak dokumenata s oznakom „povjerljivo".


- Iako postoje razlike, mnogo Amerikanaca ovo vidi kao istu priču, što zasigurno ne ide u korist predsjedniku Bidenu koji je imao niz pozitivnih priča prije toga, kazao je Dan Mahaffe, Centar za proučavanje predsjedništva i Kongresa.


Skandal naštetio predsjednikovu rejtingu


Skandal je naštetio predsjednikovu rejtingu. Prema anketama, oko 60 posto Amerikanaca vjeruje da je neprikladno rukovao povjerljivim materijalima. Sve se događa na pola Bidenova mandata i nakon godine u kojoj je Kongres izglasao njegove velike i skupe zakonodavne pakete koji će bitno utjecati na budućnost zemlje.


- Unatoč problemima možemo govoriti o uspjehu. Na brojne je načine progurao važnu ekonomsku agendu, čistu ekonomiju, napravio je stvari koje ranije nisu napravljene kada je riječ o industrijskoj politici, kada govorimo o poluvodičima, električnim automobilima, istaknuo je Mahaffe.


Nova republikanska većina u Zastupničkom domu najavljuje istrage o povlačenju iz Afganistana i potezima administracije u pandemiji, te bitku oko podizanja limita zaduživanja države.


- U Kongresu se promijenio ton, od bivše predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja je bila bliska saveznica predsjedniku Bidenu do sadašnjeg predsjednika Kevina McCarthyja koji nije blizak predsjedniku i koji će kreirati oporbu potezima administracije, rekao je Walter Olson, CATO Institut.


U vezi s važnim vanjskopolitičkim pitanjima potpore Ukrajini u borbi protiv ruske agresije i u odnosima s Kinom, predsjednik ima potporu Kongresa i javnosti. Govor o stanju nacije predsjednik Biden održat će pred oba doma Kongresa 7. veljače. Nagađa se da će nakon toga objaviti kandidaturu za drugi mandat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!