Izbori u BiH: "Schmidtova odluka usporila je radikalizaciju"

04.10.2022.

19:29

Autor: Ilko Barbarić, Šime Vičević, Ivica Đuzel/Dnevnik/B.A./HRT

Ivan Vukoja; Christian Schmidt

Ivan Vukoja; Christian Schmidt

Foto: Thomas Imo/DPA/PIXSELL / Dnevnik/HRT

Zbrajaju se rezultati općih izbora u Bosni i Hercegovini. Velik je broj pritužbi na navodne neregularnosti, a Središnje izborno povjerenstvo donijelo je odluku o ponovnom brojenju glasova s većeg broja mjesta. No izvjesno je da Hrvati nisu ni ovaj put izabrali svojega člana Predsjedništva. Po četvrti put to je Željko Komšić koji je prošao zahvaljujući bošnjačkim glasovima. Ono što slijedi dogovori su o formiranju vlasti i pitanje - tko će s kim u koaliciju.

Tko će s kime u koaliciju i kakav je učinak novih mjera visokog predstavnika, glavne su teme poslije izbora u BiH.  


- Prema onome što sada imamo, informacijama o okvirnoj podjeli mandata, izvjesno je da će vlast formirati iste stranke koje su do sada bile na vlasti, kaže Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva.


HDZ će, procjenjuju analitičari, vjerojatno na razini države formirati vlast s Izetbegovićevim SDA i Dodikovim SNSD-om. I dok stranke već kalkuliraju, mnogi analiziraju rezultate. Oni u Zapadnohercegovačkoj županiji otkrivaju realnost - preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva. Željko Komšić osvojio je tako u Ljubuškom 66 glasova ili 0,45 posto. U Širokom Brijegu 52 glasa ili 0,39 posto. U Grudama 51 glas, u Posušju 18. Borjana Krišto u Ljubuškom je osvojila 14.484 glasa, u Širokom Brijegu 13.077, u Posušju 6075 i u Grudama 5136 glasova.

Upisivanje glasova, manipulacije i glasovanje slijepih


Prema odredbama visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta, rok za popunjavanje Doma naroda Federacije BiH je mjesec dana.


- Njegove odredbe daju prednost Hrvatima, njihovim zastupnicima koji su izabrani u uvjetima gdje su Hrvati većina da imaju prednost pri formiranju vlasti, on im ostavlja prednost mjesec dana. Ako to ne iskoriste, onda čak mogu stranke s većinom u Sarajevu izabrati vlast, kaže Marić.


Zbog sumnji na neregularnosti Središnje izborno povjerenstvo naredilo je da se ponovno prebroje glasovi u većini mjesta, osobito u Republici Srpskoj, gdje trenutačno Milorad Dodik ima prednost pred oporbenom Jelenom Trivić.


- Ovo nije bila samo krađa u Doboju, Zvorniku, onim gradovima u kojima smo to navikli. Ovo je bio sveobuhvatan proces koji je bio kontaminiran u mnogim gradovima Republike Srpske, rekla je Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS-a.


Diljem BiH istražuju se brojni slučajevi upisivanja glasova, manipulacija i glasovanja slijepih. Zbog toga SIP ima pune ruke posla, a moglo bi imati i tužiteljstvo, upozoravaju analitičari.

Vukoja: Schmidtova odluka očekivana, dobro tempirana i neophodna

Odluku koju je Schmidt objavio u izbornoj noći večeras je u HTV-ovom središnjem Dnevniku komentirao Ivan Vukoja s Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru. Rekao je da je Schmidtova odluka "bila očekivana, osobito iz hrvatske perspektive, te dobro tempirana i neophodna" jer je zaustavila ili barem usporila dodatnu političku i nacionalnu radikalizaciju koja bi, kako je izjavio, sigurno slijedila poslije izbora da ta odluka nije donesena.

- Ona će imati svoj puni smisao tek ako bude prvi korak u procesu izmjena entitetskih ustava, Ustava BiH i Izbornog zakona, odnosno ako bude prvi korak provedbe odluka Ustavnog suda BiH koje se tiču legitimnog zastupanja triju konstitutivnih naroda. A BiH može biti stabilna i funkcionalna država jedino ako su sva tri naroda konstitutivna i jednakopravna, a konstitutivnosti i jednakopravnosti nema bez legitimnog zastupanja Hrvata, Bošnjaka i Srba u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, poručio je Vukoja.

Pogledajte cijeli razgovor:

Reakcije u Hrvatskoj


Kao i u Bosni i Hercegovini, reakcije na izbore ne prestaju ni na hrvatskoj političkoj sceni. Na račun Vlade kritike je uputio predsjednik Zoran Milanović, kojemu je odgovorio premijer Andrej Plenković, a oglasila se i oporba. 


- Ovo je fijasko i ovo je sramota za Hrvatsku, ovo je spomenik hrvatske pasivnosti, traljavosti i kukavičluka, rekao je Milanović. 


- Nisam izvrijeđao tog gospodina Schultza (sic). Ako sam bio grub, to sam bio prije dva mjeseca, ali nakon što sam pozvao da iskoristi svoje ovlasti i, nakon što je on to u prvi mah htio učiniti, ja sam šutio. Tek tada je Plenković prokokodakao, dodao je.


Premijer, pak, smatra da je predsjednik vrijeđao te stvarao neprijatelje. Čini mu se, kaže, da je činio sve da ugrozi hrvatske strateške ciljeve poput eurozone i Schengena.


- Milanović je isključivo radio štetu pa je onda danas, kao jedan poraženi, kako bi to čovjek rekao, ljubomorni luzer krenuo napadati rješenje koje je donio Schmidt zahvaljujući lobiranju Vlade, a ne njega, dakle, unatoč i usprkos njemu zaštitili smo prava Hrvata, rekao je Plenković.


- Imate Schmidta, ne Schultza, ne Scholtza, ne Švabu, ne svinjara, nego Christiana Schmidta, koji jedni može pomoći ako propadnu svi drugi napori, a vi ga konstantno vrijeđate mjesecima, onda sigurno ne želite dobro, dodao je.


A dobro, smatra predsjednik, na kraju nije ni ispalo.


- Ovo je katastrofa za hrvatsku vanjsku politiku, dakle, ovo je kvislinško ponašanje. Sad je prošlo dva dana, zborno pjevanje HDZ-a i mažoretkinje su uzele pauzu, sad treba reći što je istina. To je istina. Hrvatska je ovo mogla riješiti djelovanjem Vlade, tako da Plenković lupi prstom po stolu, rekao je Milanović.


- Vrlo važna teza koju on plasira, moglo se nešto s prstom, sa šakom, s bukanjem, vikanjem. Nije se moglo ništa. Nula. Zero, rekao je pak Plenković.


- Ovdje je bio cilj napraviti osigurače da Hrvati budu dio vlasti, dakle, izvršne vlasti na razini Federacije. S ovakvim osiguračima nakon ovih izbora to se sigurno dogodilo. To kažu svi, to je čak i Komšić rekao, dodao je. 


Dok premijer naglašava da će hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini biti bolje nakon Schmidtove intervencije, predsjednik smatra da je time Hrvatima smrtna kazna zamijenjena doživotnom robijom. A podsjeća i na neke bivše kampanje.


- Prije više od 10 godina, ja sam tada, kao relativno blizak čovjek Komšiću, na čije skupove sam išao i držao zapaljive govore pred tisućama ljudi u Sarajevu i Tuzli, nagovarao Lagumdžiju da se on kandidira ispred SDP-a kao predstavnik bošnjačkog naroda, rekao je Milanović.


- Milanović dodatno pridonosi Komšićevim glasovima u nedjelju, dok traje izborni proces, dakle, svaka njegova izjava je dodatno motivirala Bošnjake da glasuju za Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva, da se ne izabere Borjana Krišto, rekao je Plenković.


- Njegov je kredibilitet nula i zato i radi štetu, dodao je.

Reakcije oporbe


Dok premijer tvrdi da je predsjednikova "priča naknadne pameti" sramotna i licemjerna, stajalište o izborima ima i oporba.


- Stav je našeg Kluba da ovakva situacija u BiH više nije održiva, da se BiH nije dala niti prilika, rekla je Sandra Benčić (Možemo!).


- Nakon ovih izbornih rezultata, debakla hrvatske vanjske politike, jedino što mogu reći jest: Hvala, Amerikanci. Hvala, naši saveznici, jer hrvatska politika nije na razini zadatka, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.


- Nisam uopće čuo njegovu izjavu, ali ona je u potpunosti nebitna, dakle, jedna irelevantna stranka i njen čelnik, čovjek koji je zahvaljujući HDZ-u postao gradonačelnik Vukovara, uzvratio je Plenković. 


Uz sve žešće reakcije, rezultati izbora u Bosni i Hercegovini postali su tako još jedna tema koja je razjedinila hrvatski politički spektar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!