Izrael i Islamski džihad dogovorili primirje u Gazi

13.05.2023.

21:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Dogovoreno primirje u Gazi

Dogovoreno primirje u Gazi

Foto: Ammar Awad / REUTERS

Izrael i militantni pokret Islamski džihad u Gazi dogovorili su primirje koje će stupiti na snagu u 22 sata po lokalnom vremenu, rekli su palestinski dužnosnici, signalizirajući kraj najgore epizode prekogranične vatre od 10-dnevnog rata 2021.

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre, pozvao je sve strane da se pridržavaju sporazuma, izvijestio je egipatski televizijski kanal Al-Qahera News.

- U svjetlu dogovora palestinske i izraelske strane, Egipat objavljuje da je postignut prekid vatre između palestinske i izraelske strane, stoji u tekstu sporazuma u koji je Reuters imao uvid.

- Dvije strane će se pridržavati primirja koje će uključivati prestanak ciljanja civila, rušenja kuća, prestanak ciljanja pojedinaca čim primirje stupi na snagu, rečeno je.

Glasnogovornik Islamskog džihada potvrdio je da je postignuto primirje, dok izraelski dužnosnici zasad nisu.

Čak i dok se primirje finaliziralo, dvije strane nastavile su pucati, uz sirene upozorenja koje su se oglasile u južnom Izraelu, a izraelska vojska je objavila da je pogodila šest operativnih zapovjednih mjesta Islamskog džihada.

Izrael je pokrenuo najnoviji val zračnih napada u utorak rano ujutro, objavivši da su meta zapovjednici Islamskog džihada koji su planirali napade u Izraelu.

Kao odgovor na to, skupina koju podupire Iran ispalila je stotine raketa, poslavši milijun i pol Izraelaca u skloništa zbog zračnih napada.

Tijekom pet dana kampanje, Izrael je ubio šest visokih zapovjednika Islamskog džihada i uništio niz vojnih objekata, ali je u zračnim napadima također ubijeno najmanje 10 civila, uključujući žene i djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!