12:29 / 02.11.2021.

Autor: T.V./HRT

Plenković: Svjesni smo svih opasnosti u BiH

Premijer Plenković u Glasgowu

Premijer Plenković u Glasgowu

Foto: Phil Noble/Pool / REUTERS

Britanski list Guardian objavio je dijelove prvog izvješća novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta UN-u, koje su, navode u listu, dobili na uvid. Guardian prenosi kako Schmidt namjerava upozoriti Vijeće sigurnosti UN-a da se stanje u BiH opasno komplicira, da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "vrlo realna" mogućnost ponovnog sukoba. 

Nastavlja i da je sve ono što radi Milorad Dodik postalo prijetnjom ne samo miru i stabilnosti te zemlje nego i cijele regije.

Istodobno Rusija je zaprijetila da će, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, uložiti veto na obnavljanje mandata mirovnoj misiji EUFOR-a u BiH zbog imenovanja Christiana Schmidta visokim predstavnikom u toj zemlji, prenosi njemačka novinska agencija DPA. 

- Danas službenih reakcija u BiH nema na dijelove izvješća Christiana Schmidta. No oglasio se odmah Milorad Dodik koji je rekao da je izvješće puno netočnosti i konstrukcija. Praktično je bacio rukavicu u lice međunarodnoj zajednici i Schmidtu, poručivši, ako smo mi separatisti, onda ste vi okupatori. Rekao je Dodik da nema ništa protiv misije EUFOR-a u BiH, ali da ima protiv Schmidtove misije. Sredinom mjeseca je svojevrsni trenutak istine za Milorada Dodika, ali i za BiH, pošto će se na klupama Narodne skupštine RS-a naći prijedlozi odlukao povlačenju nadležnosti iz BiH u Republiku Srpsku u tri važna segmenta, kao Visokosudsko tužiteljsko vijeće, vojska i porezni sustav. Dodik je rezolutan i vjeruje da će to proći. Krajem tjedna je najavljen dolazak specijalnog izaslanika američkog State Departmenta Gabriela Escobara, a koji će razgovarati sa svim političkim dužnosnicima, nakon čega bi se trebalo znati više u kojem će se smjeru razvijati ova situacija u BiH, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a iz Sarajeva reporter Ilko Barbarić. 

- Cijela rasprava na Europskom vijeću vodila se na temu BiH, inicirao sam je jer smo mi itekako svjesni svih tih opasnosti i svih situacija koje ne pridonose da zemlja normalno funkcionira, da su u njoj svi ravnopravni, da se rade reforme i da se ide na putu Europskoj uniji. To je cilj Hrvatske, poštovati BiH kao samostalnu suverenu zemlju koja funkcionira na načelu 1, 2, 3. Jedna država, dva entiteta, tri ravnopravna naroda, a osobito da se ta anomalija izbornog inženjereniga prema Hrvatima eliminira, da se zakonski eliminira. A ne da mi dolazimo u situacije da se to svaki put može dogoditi, ako netko poželi zbog demografskih odnosa snaga. To je nepravedno. To nije bio smisao Daytona, poručio je premijer Andrej Plenković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!