23:16 / 18.01.2022.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Johnson pod pritiskom: Njegovu ostavku traži i sve veći broj konzervativaca

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Ian Vogler / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson i dalje je pod pritiskom zbog afera u kojima se našao. Sve je više njegovih konzervativaca koji traže premijerovu ostavku zbog organiziranja zabave za vrijeme zatvaranja. Johnson se danas pokušao obraniti tvrdeći kako mu nitko nije rekao da rade nešto suprotno propisima. Njegov nekadašnji savjetnik to opovrgava.

Nakon gotovo dvije godine pandemije i više od 150 tisuća umrlih, oštrih mjera, ali i nestašica, čini se da bi jedan domjenak ipak mogao biti najteži i možda presudan udarac Borisu Johnsonu. Danima traju optužbe i Johnsonovo krivudanje u opravdavanju: je li znao da je događaj u vrtu njegove rezidencije sredinom svibnja pretprošle godine bio domjenak organiziran u vrijeme zatvaranja koje je njegova vlada nametnula cijeloj zemlji.

- Razumijem koliko mora ražestiti ljude diljem zemlje kad pomisle da se u vrijeme velikog žrtvovanja, kada smo morali biti disciplinirani, dok su građani slijedili pravila, mjere, postupali ispravno - tako nije postupalo u mom uredu. Ali, ne, zaista mi nitko nije rekao da je to što smo radili suprotno pravilima, da to nije radni sastanak. I kao što sam rekao i parlamentu, kada sam došao u vrt, mislio sam da je to radni skup, rekao je Boris Johnson, britanski premijer.

Čak ni to da je u elektroničkoj pozivnici za sporni događaj njegov tajnik napisao "donesite svoju cugu" nije poznato premijeru. Mediji nemaju milosti, optužujuju ga da je lagao parlamentu.

Jučer je najtvrđi čavao u krhku Johnsonovu verziju zabio njegov bivši savjetnik, koji je stajao iza Johnsonova političkog uspjeha, ali i iza brexita. Dominic Cummings, u međuvremenu odbačeni suradnik, napisao je da je spreman pod prisegom potvrditi kako je Johnson čak i odobrio vrtnu zabavu. Dio konzervativaca pozvao ga je da odstupi, najbliži suradnici ga brane.

- Premijer se pokajao i ispričao u Domu parlamenta zbog nekih postupaka u svome uredu, rekao je Dominic Raab, zamjenik britanskog premijera.

Oporba nema dvojbe: Johnson je dao niz proturječnih izjava, lagao je u parlamentu, i to u najgore vrijeme.

- Imamo krizu zbog cijena energije, imamo redove u bolnicama, ruska vojska je na granicama Ukrajine. To su veliki problemi. A imamo premijera koji je preslab za vođu. Izgubio je sav autoritet i mislim da je zemlja trenutačno paralizirana, rekao je Keir Starmer, lider Laburističke stranke.

U novinarskoj zasjedi ispred premijerova ureda samo je jedno pitanje postavljano.

Svi su užurbano prošli i odbili odgovoriti je li Johnson znao da je skup na kojem se našao - proljetna vrtna zabava ili radni sastanak.

Čak je i "glavni mišolovac Downing Streeta", mačak Larry, dobio mogućnost da se izjasni.

U moru proturječnih iskaza i intrigantnih obrata, ništa više ne šokira.

Provodi se interna istraga, rezultati bi trebali stići u idućih desetak dana. Johnson odbija odgovoriti hoće li dati ostavku ako se potvrdi da je govorio neistinu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!