Kina degradirala diplomatske odnose s Litvom zbog pitanja Tajvana

21.11.2021.

08:06

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kina degradirala diplomatske odnose s Litvom

Kina degradirala diplomatske odnose s Litvom

Foto: - / Pixabay

Kina je degradirala diplomatske odnose s Litvom nakon što je Vilnius omogućio Tajvanu otvaranje de facto veleposlanstva u Litvi, poručilo je danas priopćenjem kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

"Litva je ignorirala formalni stav kineske vlade, zanemarila cjelokupnu situaciju s bilateralnim odnosima i ignorirala osnovne norme međunarodnih odnosa" dopuštanjem Tajvanu da otvori predstavnički ured u Litvi, navodi se u priopćenju objavljenom na službenoj mrežnoj stranici ministarstva vanjskih poslova.

- Kina je zatražila od Litve da što prije "ispravi pogrešku", navodi se u priopćenju.

Kina je u kolovozu zahtijevala da baltička država povuče svog veleposlanika u Pekingu te je poručila da će opozvati kineskog veleposlanika u Vilniusu, nakon što je Tajvan najavio otvaranje "Tajvanskog predstavničkog ureda" u Litvi.

Drugi tajvanski uredi u Europi i SAD-u koriste naziv po gradu Taipeiju, izbjegavajući referiranje na sam otok koji Kina smatra svojim teritorijem.

Kina u posljednje vrijeme pojačava pritisak na druge zemlje da ograniče interakciju s Tajvanom ili je potpuno prekinu.

Samo 15 zemalja ima formalne diplomatske veze s Tajvanom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!