13:17 / 03.11.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Kina i Rusija odbacile kritike SAD-a

Američki predsjednik Biden kritizirao u Glawgowu kritizirao Rusiju i Kinu

Američki predsjednik Biden kritizirao u Glawgowu kritizirao Rusiju i Kinu

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Kina i Rusija odgovorile su na kritike američkog predsjednika Joea Bidena zbog toga toga što njihovi čelnici nisu osobno sudjelovali na UN-ovu summitu o klimi u Glasgowu i poručili da se bore protiv klimatskih promjena.


-  Djela govore više od riječi, rekao je glasnogovornik kineske diplomacije Wang Wenbin


Kritizirajući , kako je rekao "šuplje riječi" američkog predsjednika, Wang je istaknuo konkretan angažman svoje zemlje protiv klimatskih promjena.


- Kina, najveći svjetski zagađivač, najviše ulaže u čiste energije na svijetu, rekao je.


Moskva je također odbacila Bidenove kritike. 


- Ne slažemo se, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Naglasio je kako je djelovanje Rusije protiv klimatskog zagrijavanja "koherentno, promišljeno i ozbiljno".

-Mislim da je Kina počinila veliku pogrešku time što Xi Jinping nije došao i da je "zgubila priliku utjecati na ljude u cijelom svijetu, rekao je u utorak američki predsjednik Joe Biden na konferenciji za novinare na kraju svojeg posjeta Glasgowu, gdje je sudjelovao na dvodnevnom UN-ovom summitu COP26.


Biden je dodao kako su Kinezi na taj način okrenuli leđa pitanjima od velike važnosti.


-Kako se to može učiniti i pretendirati da se bude nekakav lider, upitao je američki predsjednik. Postoje jako, jako ozbiljni klimatski problemi, a on nije spreman bilo što učiniti. Isto vrijedi za Vladimira Putina, dodao je Biden. 


 Xi Jinping uputio je pisano priopćenje, objavljeno na internetskoj stranici konferencije COP26, budući da obraćanje video vezom nije bilo predviđeno.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!