17:35 / 08.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Kinesko cjepivo CanSinoBIO učinkovito 65,7 posto

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Akhtar Soomro / Reuters

Cjepivo CanSinoBIO ispitivalo se u Pakistanu, Meksiku, Rusiji, Argentini i Čileu, a kompanija ima ugovore o nabavci cjepiva s nekima od tih zemalja. 

Cjepivo kineske tvrtke CanSinoBIO učinkovito je 65,7 posto u prevenciji simptomatskih slučajeva, a 90,98 posto u zaustavljanju težih oblika bolesti, pokazuju prvi rezultati globalnih ispitivanja, rekao je u ponedjeljak pakistanski ministar zdravstva.

Cjepivo je razvio istraživački institut povezan s kineskom vojskom pa je Kina korak bliže prema trećem uspješnom cjepivu protiv koronavirusa.

Iako cjepiva kineskih proizvođača pokazuju nižu razinu zaštite od nekih cjepiva zapadnih zemalja i još nisu javno dostupne detaljne studije tih cjepiva, ona su već odobrena u nekoliko zemalja u razvoju koje se bore s porastom zaraza.

Cjepivo CanSinoBIO ispitivalo se u Pakistanu, Meksiku, Rusiji, Argentini i Čileu, a kompanija ima ugovore o nabavci cjepiva s nekima od tih zemalja.

Pakistanski ministar zdravstva Faisal Sultan rekao je da bi Pakistan mogao dobiti "desetke milijuna" doza cjepiva CanSinoBIO prema sporazumu s tom kineskom tvrtkom.

Učinkovitost cjepiva temelji se na analizi 30.000 ispitanika i 101 potvrđenog slučaja koronavirusa, tvitao je ministar i citirao podatke neovisnog odbora za praćenje podataka.

U studiji nije izražena zabrinutost za sigurnost cjepiva, dodao je ministar.

U pakistanskoj podskupini ispitanika učinkovitost cjepiva CanSinoBIO u prevenciji simptomatskih slučajeva iznosila je 74,8 posto i 100 posto u prevenciji težeg oblika bolesti, istaknuo je Sultan.

Iako je manje učinkovito nego cjepiva Pfizera/BioNTecha i Moderne, zbog primanja jedne doze i jednostavnog skladištenja cjepivo CanSinoBIO moglo bi biti povoljnija opcija za brojne zemlje.

Cjepiva kineskih tvrtki Sinovac i Sinopharm učinkovita su između 50 i 91 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!