Kreće li međunarodna zajednica u aktivnije rješevanje političke krize u BiH?

12.04.2022.

19:32

Autor: Ilko Barbarić/T.V./Dnevnik/HRT

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Sankcijama koje je jučer britanska vlada objavila protiv srpskog lidera u BiH Milorada Dodika i njegove bliske suradnice Željke Cvijanović pridružile su se i one američke protiv bivše glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić i visokog dužnosnika vodeće bošnjačke stranke SDA Asima Sarajlića. 

Milorad Dodik kaže da Britanci žele zadržati ono što je, prema njegovu mišljenju, neustavno uradio postigao/učinio? bivši visoki predstavnik (britanski) lord Paddy Ashdown. Prvi put govori i o svom odlasku s vlasti.

- Što se mene osobno tiče ja ću biti na ovome sve do moje ocjene da eventualno ostajanje na funkciji znači da tada nastaje šteta za Republiku Srpsku i srpski narod, tada ću biti spreman da se povučem, rekao je Dodik.

Međunarodni krugovi, ali i bosanskohercegovačka javnost upozoravaju da je korupcija jedan od najvećih problema u BiH.

- Ključno pitanje za mene je što radi tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ako SAD i EU raspolažu informacijama o kriminalu i korupciji na najvišem nivou, zlouporaba položaja, što jasno postavlja kao obrazloženje sankcijama, kaže Saša Magazinović, zastupnik u parlamentu BiH.

Sarajevski sveučilišni profesor Adnan Huskić procjenjuje da međunarodna zajednica neće stati sa sankcijama prema političarima u BiH.

- Neće ovih sankcija biti pošteđeni ni drugi dužnosnici ovih stranaka i mislim da je do sada barem njihova zaštita bila prvenstveno vezano za proces izbornih reformi. S obzirom da je to sad kako stvari stoje palo u vodu čini se da se otvara prostor SAD-u da djeluje u tom smislu na one osobe za koje smatra da su ključni akteri trenutne političke krize i posljedično i sigurnosnih problema u Bosni i Hercegovini, ističe Huskić.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde tijekom današnjeg posjeta BiH pozvala je političare da se suzdrže od potkopavanja Daytonskog sporazuma.

- Političari u BiH ne smiju više potkopavati funkcionalnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost ove zemlje. Odgovorno ponašanje još je važnije ako uzmemo u obzir trenutačnu sigurnosnu situaciju u Europi, poručila je Linde.

Švedska će se pridružiti sankcijama EU-a prema svim onim dužnosnicima u BiH koji ugrožavaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, poručila je švedska šefica diplomacije Ann Linde tijekom današnjeg posjeta Sarajevu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!