17:45 / 15.09.2021.

Autor: HRT/A.P.C.

Kuba traži odobrenje za svoja cjepiva

Jedno od tri kubanskih cjepiva

Jedno od tri kubanskih cjepiva

Foto: Jorge Luis Banos / Pool via REUTERS

Kuba će u četvrtak zatražiti odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za tri cjepiva protiv bolesti COVID-19, prenijela je državna korporacija koja proizvodi cjepiva i koja ih je upravo počela davati maloj djeci.


Rolando Perez Rodriguez, direktor istraživanja i razvoja BioCubaFarme, to je kazao u raspravi koju su u utorak navečer prenijeli državni mediji, a tema je bila kampanja cijepljenja kojom se do studenoga želi cijepiti više od 90 posto stanovnika.


- Već su se dogodili neki kontakti u Havani i u uredu u Ženevi, rekao je Perez i dodao da počinje procedura i konzultacije kako bi se ocijenilo dokumentaciju koja je predana.


Kuba vrlo brzo cijepi svoje građane kubanskim cjepivima Abdala, Soberana-2 i Soberana Plus, koja su za korištenje u kriznoj situaciji odobrili lokalni regulatori. Barem jednu dozu primilo je više od 65 posto Kubanaca, a 37 posto ih je u potpunosti cijepljeno s tri doze, navodi ministarstvo zdravlja. 

Kuba je jedina karipska zemlja koja je razvila vlastita cjepiva protiv koronavirusa i jedina cijepi malu djecu. 


Tvrdi da su njezina cjepiva 90 posto učinkovita, a prvi su rezultati slični rezultatima drugih glavnih cjepiva. Kako tvrde vlasti, i kubanska cjepiva znatno smanjuju širenje zaraze, tešku bolest i smrt. Znanstvena istraživanja o tome još nisu recenzirana.


- Cijepi se i djecu u dobi od dvije godine, a u četvrtak će početi cijepljenje i mlađe djece, kazala je dužnosnica ministarstva javnog zdravlja Maria Elena Soto. 


Tri kubanska cjepiva protiv koronavirusa temelje se na tradicionalnoj tehnologiji kojom se koristi za malu djecu već desetljećima, ističe proizvođač.


Posljednji tjedan Kuba je imala oko 7500 zaraženih na dan i gotovo 80 umrlih, znatno manje nego prije mjesec dana. 

Međutim, Kuba i dalje ima jednu od najviših stopa na svijetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Oko 20 posto slučajeva zabilježeno je kod mlađih od 20 godina.


Kubanske vlasti nadaju se da će situaciju staviti pod kontrolu do početka turističke sezone u studenome te da će izvoziti cjepiva.


Cjepivo Soberana-2 već se proizvodi u Iranu, iz Vijetnama su poručili da bi mogli kupiti i proizvoditi Abdalu.

Meksiko također želi proizvoditi kubanska cjepiva.


Kuba može proizvoditi 100 milijuna doza cjepiva na godinu, od čega će joj najmanje 30 milijuna trebati za vlastite građane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!