14:41 / 05.04.2021.

Autor: HIna/J.L.

"Lagana" verzija Sputnjika V upola smanjuje mogućnost zaraze

Cjepivo Sputnjik V

Cjepivo Sputnjik V

Foto: Akhtar Soomro / REUTERS

 "Lagana verzija cjepiva Sputnjik V protiv COVID-a, koja se daje u jednoj dozi, smanjuje mogućnost infekcije za 50 % do 60 %", rekao je Aleksander Gincburg, direktor Ruskog nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja koji je razvio cjepivo, a prenose ruski mediji.


- Postoji lagana opcija, koja je prva komponenta cjepiva Sputnjik V. Ako se primjenjuje odvojeno, bez primanja druge doze, omogućuje smanjenje obolijevanja od ove infekcije za 50 % ili čak 60 %, rekao je Aleksander Gincburg na televizijskoj postaji Rosija-1 u nedjelju.

Ispitivanja cjepiva Sputnjik Light, koje se daje u jednoj dozi, počela su u Moskvi 27. veljače, a zahtjev za njegovu registraciju podnesen je 29. ožujka.

Sputnjik V koji se daje u dvije doze ostaje glavno cjepivo.

U stručnom časopisu Lancet objavljeno je da je Sputnjik V 92 % učinkovit u preveniranju simptomatske bolesti i 100 % u sprječavanju teškog oblika bolesti.

Rusko cjepivo smatra se učinkovitim i protiv novih varijanti koronavirusa.

Rusko cjepivo protiv COVID-a Sputnjik V jedno je od tri koja se trenutačno provjeravaju u Europskoj agenciji za lijekove (EMA), uz cjepiva američkog Novavaxa i njemačkog CureVaca.

Očekuje se da će stručnjaci agencije posjetiti Rusiju u travnju kako bi ispitali proizvodnju i skladištenje cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!