12:50 / 01.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Lavrov pred praznom dvoranom: Ukrajina se želi domoći nuklearnog oružja

Konferencija o razoružanju

Konferencija o razoružanju

Foto: UN / REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da se Ukrajina želi domoći nuklearnog oružja, što je prijetnja koju treba spriječiti. Njegov govor na Konferenciji o razoružanju u Ženevi delegati su masovno bojkotirali. 

- Ukrajina još ima sovjetsku tehnologiju i mogućnost upotrebe takvog oružja. Moramo odgovoriti na tu stvarnu opasnost, rekao je Lavrov.

Kazao je i da je neprihvatljivo da neke europske zemlje na svojem teritoriju imaju američko nuklearno oružje.

Naglasio je i da Zapad ne smije graditi nikakva vojna postrojenja u bivšim zemljama Sovjetskog Saveza. Dopremu oružja Ukrajini nazvao je "zapadnim rusofobnim bjesnilom".

Prije početka njegova govora brojne delegacije napustile su dvoranu u znak potpore Ukrajini. Ostala su samo izaslanstva Jemena, Sirije, Venezuele, Alžira i Tunisa.

Ruski ministar trebao je osobno doći u Ženevu, ali je u ponedjeljak otkazao dolazak zbog sankcija Rusiji koje su mu onemogućile prelet zemalja EU-a.

Konferencija o razoružanju multilateralno je tijelo međunarodne zajednice za pregovore o razoružanju, osnovano 1979. godine.

Izaslanstvima se videovezom obratio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i osudio "ratne zločine" ruske vojske u Ukrajini.

- Ruski napadi na civile i ključnu infrastrukturu ratni su zločin, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!